“Najlepša bašta Novog Sada“: Cveće petostruko uzvraća ljubav

Proglašenje pobednika konkursa za "Najlepšu baštu Novog Sada" biće organizovano u četvrtak, 1. jula u bašti Francuskog instituta u Novom Sadu, sa početkom u 18.00h. Svi kandidati će biti i pojedinačno obavešteni o svim detaljima proglašenja.

Kuća u Ulici Jovana Popovića na Telepu ponovo je dobila stari sjaj, prošlogodišnjim doseljenjem porodice Salanki, koja je odmah raznim cvećem, voćem i povrćem obogatila dvorište, baštu, kao i deo ispred.

U bašti je mnoštvo cveća, čija raskoš oslikava tu ljubav i trud. Vinke, petunije, muškatle, verbene, debele koke, poljsko cveće, kadifice, noćurak, begonije, hrizanteme, jagorčevina, ispred kuće maslinova trava, koja svojim žutim cvetićima širi izdašan miris... Za celokupan cvetni deo najzaslužnija je mlada gazdarica Agneš Povazai Salanki.

- Naša kuća je jedina u ulici koja i ispred ima cveće - uz osmeh otkriva Agneš. - I komšije zastaju, gledaju, čak i broje koliko ima i kojih cvetova. Biljke osećaju ljubav, ja to uvek kažem. Nije poenta samo kupiti, zasaditi i zalivati, mora se uložiti ljubav, makar kupili i najskuplje cveće. Jednom sam naišla na sanseveriju, koja inače košta najmanje 400 dinara, a prodavali su je za 50. Kad sam pitala zašto je tako, dobila sam odgovor da je to “roba iz druge ruke”, ne izgleda reprezentativno i verovatno se neće ni primiti, uz dodatni komentar da mogu i besplatno da je odnesem. Kod mene se preporodila.

Dan i noć je Agneš posadila u septembru i trebalo je da traje najdalje do decembra, međutim, prezimilo je i cveta i dalje. Ali ni tu čudima nije kraj, jer je poraslo više od pola metra. I šestogodišnji sin je izuzetno zainteresovan za baštu i cveće, pomaže u tome, ali i u ostalim poslovima u kući i dvorištu. Poseban deo pripada voću i povrću, što je već, kako Agneš kaže, suprugov “reon”. A u njihov život i šareni baštenski raj uskoro će stići još jedno dete.

- Sve je počelo od orhideja, one su mi omiljeno cveće – navodi Agneš. - Suprug mi je pre 10 godina kupio prvu orhideju, svi su mi tada govorili da je to cveće teško za održavanje i da mi neće uspeti. Ali upravo tu orhideju imam i dan-danas, i cveta dva puta godišnje. Nakon toga, majka mi je poklonila još cveća i tako sam, bez nekog predznanja, nastavila njime da se bavim. Sin kopa, zaliva, voli sve to, a i po kući uradi šta god treba. S obzirom na to da baštu ničim ne tretiramo, sam pronalazi i skuplja puževe-golaće, koji važe za štetočine. Ima neke kutijice u kojima ih čuva.

Dok su živeli u stanu, nije bilo mogućnosti za gajenje cveća, ali Agneš je za to vreme u firmi u kojoj radi napravila, kako njene kolege kažu, pravu malu botaničku baštu sa više od sto biljaka. Često se šale da će početi da naplaćuju ulaz.

- Kad god odem u bilo koju cvećaru, bez orhideja ne izlazim, više ne znam ni gde da ih stavljam. I na poslu ih imam više od deset, morala sam da uzmem veći sto da bi stale. U šali sam rekla: „Baš me briga za fascikle, mogu da stoje i na podu, orhideje su bitne“. Baštovanstvo čoveku pomaže da se isključi iz svakodnevnih briga. Kad se ujutru probudim, obiđem sina, ali i moje biljčice, kojima se, takođe, obratim. Ljubav se ljubavlju vraća. Koliko ljubavi uložiš u cveće, dobiješ petostruko više – poručuje Agneš Povazai Salanki.

Podsećamo, akciju organizuje kompanija Color Media Communications, dnevni list "Dnevnik" i Novosadska TV, u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Pobednika očekuje nagradno putovanje na produženi vikend za dve osobe.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još