STAR 500 GODINA: Crtež Leonarda Da Vinčija prodat za 8,8 miliona funti (FOTO)

Crtež koji prikazuje medveda, a delo je Leonarda da Vinčija - prodat je na aukciji za rekordnih 8,8 miliona funti.

Pod naslovom "Medveđa glava", crtež je nastao na ružičasto-bež papiru veličine sedam puta sedam centimetara, i datira iz 1480. godine.

Potpis Leonarda da Vinčija ispisan je u donjem desnom uglu.

Kupila ga je, na aukciji kuće "Kristi", neimenovana "porodična fondacija", a reč je o najskupljoj prodaji bilo kog dela Da Vinčija na papiru.

Ova prodaja je tako "potukla" onu iz 2001. godine, kada je Da Vinčijev crtež "Konj i jahač", kupljen za više od osam miliona funti, što je bio i rekord u toj kategoriji.

Slika glave medveda, inače je bila izložena u Njujorku, Hong Kongu i Londonu pre kupovine.

Govoreći pre prodaje, Ben Hal, iz kuće "Kristi" u Njujorku, opisao je crtež kao "jedno od najvažnijih dela iz Renesanse koje su završile u privatnim rukama" i dodao:

- Ovo delo je vremenom bilo vlasništvo nekih od najistaknutijih kolekcionara koji čuvaju dela starih majstora, a poslednji vlasnik crtež poseduje od 2008. godine.

Iz aukcijske kuće su naveli da je reč o "jednom od najmanje osam sačuvanih Leonardovih crteža, koji je još uvek u privatnim rukama".

Vlasništvo crteža može se pratiti od britanskog slikara Tomasa Lorensa. Posle njegove smrti 1830. godine, pripao je njegovom prijatenju i trgovcu Semjuelu Vudbernu.

Prema podacima iz kuće "Kristi", prodao je crtež, upravo toj aukcijskoj kući - 1860. godine za 2,50 funti.

Izvor: RTS
Foto: Christie's - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još