ZNAČAJNE PROMENE: Šta se tačno dešava sa kožom tokom menopauze?

U proseku, žene u menopauzu ulaze u četrdesetim i pedesetim godinama života. U tom periodu menja se celo telo, a šta se dešava s kožom tokom menopauze, otkrivamo u nastavku.

Prema istraživanjima, samo 7% žena dobija adekvatnu medicinsku pomoć tokom menopauze, iako postoji čak 34 najčešća simptoma ovog stanja. Kada je lepota u pitanju, procenjuje se da žena u proseku gubi trećinu kolagena u koži u prvih pet godina menopauze. To znači da se on smanjuje za 2% svake godine.

Proizvoda koji deluju na generalnu degredaciju kože tokom ovog perioda veoma je malo, a edukacije o tome kako žene u ovom periodu života treba da brinu o svojoj koži gotovo da nema. Stoga, u nastavku, stručnjaci nam otkrivaju pojedinosti o koži tokom menopauze.

Tri stadijuma menopauze

Kada pričamo o menopauzi, generalno, postoje tri stadijuma: perimenopauza, menopauza i postmenopauza. Perimenopauza počinje od osam do deset godina pre menopauze. U tom periodu, jajnici progresivno proizvode manje estrogena, a to počinje u tridesetim godinama. Menopauza je period od godinu dana kada žena gubi menstruaciju. Nakon potpunog gubitka menstruacije nastupa postmenopauza.

Šta se dešava s kožom tokom menopauze?

Tokom perioda perimenopauze, koža se stanjuje, gubi se elastičnost i stvaraju se prve bore. Takođe, primetno je i sporije zarastanje rana. Ostali simptomi su:

1. Usled manjka estrogena koža se suši, jer luči manje sebuma.
2. Kako starimo, smanjuje se i nivo hijaluronske kiseline te dolazi do dehidratacije kože.
3. Usled hormonalnih problema, dolazi i do pojave akni.
4. Smanjeno lučenje kolagena i elastičnog tkiva uzrokuje i proširene pore.
5. Manja količina estrogena takođe utiče na pojavu fleka na koži, što od sunca, što "staračkih" pega.

Kako umanjiti promene na koži tokom menopauze?

Za čišćenje lica koristite blaže preparate. Stručnjaci preporučuju proizvode za skidanje šminke na bazi kreme ili ulja. Isto tako, savet je da koristite preparate koji sadrže ceramide, glicerin ili hijaluronsku kiselinu.

Ukoliko vam se pojave akne, koristite proizvode za čišćenje lica na bazi salicilne kiseline koja će otpušiti pore.

Za umanjenje bora, stručnjaci preporučuju pojačan unos vitamina C i A. Vitamin C štiti kožu od oksidativnog stresa i pomaže proizvodnju kolagena. Isto tako, ne zaboravite da koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Kako još možete pomoći koži?

1. Vežbajte! Fizička aktivnost utiče na bolji protok kiseonika do kože, koji uklanja toksine koji utiču na umanjenje kolagena i elastina.

2. Spavajte! Tokom sna, naše telo se regeneriše, a ukoliko nemamo dovoljno kvalitetnog sna, manje su šanse da se kolagen i elastin regenerišu.

3. Konzumirajte esencijalne masne kiseline, kao što su omega 3, koje se nalaze u lososu, orasima, jajima, sardinama, semenkama... Isto tako, u dnevni meni uvrstite više voća i povrća, jer sadrže antioksidante koji pomažu očuvanju zdravlja kože.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još