ZA SADA SAMO HRONIČNIM BOLESNICIMA: Preporuku o trećoj dozi vakcine će davati izabrani lekari

Preporuku za treću dozu vakcine protiv kovida-19 pacijentima koji su hronični bolesnici davaće izabrani lekari, ali još nemamo detaljna uputstva o proceduri, izjavio je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

On je za "Politiku" istakao kako još ne postoji stručno-metodološko uputstvo, a lekari čekaju i na usklađivanje sa propisima koje treba da odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se odluka o trećoj dozi za sada odnosi samo na hronične bolesnike, one sa transplantiranim organima ili imaju stanja narušenog imuniteta.

Tiodorović ne očekuje da će odluka o trećoj dozi za zdrave građane biti doneta pre sredine avgusta.

- Treća doza možda neće biti potrebna za zdrave ljude koji su odlično 'odgovorili' na vakcinu, i kod kojih se titar antitela odlično održava na jednom nivou - smatra Tiodorović.

Epidemiolog Zoran Radovanović podseća da je u državama čiji su se građani vakcinisali kineskom vakcinom, poput Bahreina, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treća doza davana Fajzerova vakcina, jer su istraživanja pokazala da kombinovanje daje bolji imunski odgovor.

- Ukoliko građani Srbije budu mogli da biraju treću dozu, onda najpre treba izabrati vakcine koje su pravljene na bazi informacionih tehnologija, kao što su Fajzer i Moderna - sugerisao je Radovanović.

Izvor: FoNet/Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još