SKRIVENI SIGNALI: Šta vam telo poručuje žudnjom za slanom ili slatkom hranom?

Nedavne studije pokazuju da je potreba za slanom hranom povezana sa nedostatkom kalcijuma, a slatkom sa nedostatkom magnezijuma.

Koliko vam se puta dogodilo da vas odjednom obuzme ogromna želja za slatkišima?

Na isti način dešava se da ljudi osete veliku želju za još jednom šoljicom kafe ili da ne mogu da pojedu jelo ako ga prethodno dodatno ne posole.

Mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše telo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija.

Na šta organizam pokušava da vas upozori kada osećate čestu potrebu za nečim slatkim ili slanim?

Slatkiši

Istraživanja pokazuju da je želja za slatkišima znak nedostatka magnezijuma. Žene koje unose dovoljnu dnevnu količinu ovog minerala u znatno manjoj mjri osećaju somptome PMS od onih kod kojih postoji njegov deficit.

Nedovoljna količina magnezijuma u organizmu može da poveća određene simptome tokom mesečnog ciklusa, kao što su razdražljivost, zadržavanje tečnosti ili glavobolje.

Povećanje unosa hrane bogate ovim mineralom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili semenki postepeno će smanjiti želju za slatkišima.

Slana hrana

Ako volite da dodatno posolite svaki obrok, vaš organizam je konstantno dehidriran što može da prouzrokuje mnoge probleme.

Studije pokazuju da je potreba za slanom hranom povezana sa nedostatkom kalcijuma, pa tako mnoge osobe koje su na dijetama u kojima ima veoma malo namirnica bogatih ovim mineralom, imaju želju za slanom hranom.

Uvedite u svoju ishranu namirnice kao što su kefir, jogurt, tofu sir, bademi, susam ili sardine.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još