STARO ČETIRI DECENIJE: Parče torte sa venčanja princeze Dajane i princa Čarlsa prodato za 2.200 evra (VIDEO)

Džeri Lejton, pristalica britanske monarhije iz Lidsa, kupio je komad svadbene torte, to jest glazuru sa podlogom od marcipana za svoju kolekciju suvenira. Parče poslastice sa proslave venčanja princa Čarlsa i Dajane Spenser platio je skoro 2.200 evra.

Vatreni obožavalac kupio je parče torte sa svadbenog veselja princa Čarlsa i princeze Dajane za 1.850 funti (2.185 evra) na aukciji, prenosi britanski "Gardijan".

Više od 40 godina nakon venčanja para, na aukciji je ponuđen veliki komad glazure i podloga od marcipana sa slikom kraljevskog grba u zlatnoj, crvenoj, plavoj i srebrnoj boji.

Dobila ga je Mojra Smit, članica osoblja kraljice majke, koja je komad totre sačuvala u prozirnoj foliji na kojoj je napisala 29. jul 1981. godine.

Nakon velikog broja ponuda iz celog sveta, parče je u prodato Džeriju Lejtonu za sumu koja je nekoliko puta nadmašila procenjenu ceni od 300 do 500 funti (354 do 590 evra).

Džeri Lejton iz Lidsa, koji se deklariše kao monarhista, rekao je da će dodati parče torte u svoju kolekciju.

- Dodao sam kolekciju svom imetku, koji će nakon moje smrti otići u dobrotvorne svrhe. Razmišljao sam da bih tortu mogao ponuditi kao nagradu za tombolu, gde bi deo novca bio namenjen organizaciji 'Centrepoint', čiji je pokrovitelj bila princeza Dajana - rekao je Lejton.

Stručnjak za kolekcionarske predmete koji imaju veze sa kraljevskom porodicom Kris Alburi rekao je da je zapanjen brojem zainteresovanih za kupovinu parčeta torte. Većina upita došla je iz Velike Britanije, SAD i sa Bliskog istoka.

Princ Čarls i lejdi Dajana Spenser venčali su se u katedrali Svetog Pavla 29. jula 1981. godine.

Nekoliko poslastičarnica je za tu priliku isporučilo više od 20 svadbenih torti.

Čarls i Dajana su se rastali 11 godina kasnije, a razveli 1996. godine. Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Izvor: RTS
Foto: People - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još