NEZABORAVAN DOŽIVLJAJ ZA PUTNIKE: Međunarodni aerodrom u Dohi proglašen za najbolji na svetu u 2021. godini

Katarski međunarodni aerodrom "Hamad" u Dohi osvojio je prestižnu titulu najboljeg aerodroma na svetu za 2021. godinu na godišnjim nagradama "Skajtraksa". Tu titulu je prethodnih osam godina neprikosnoveno držao međunarodni aerodrom "Čangi" u Singapuru.

Na Svetskim aerodromskim nagradama 2021. godinu priznanja su osvojili i aerodrom u Istanbulu kao najunapređenija vazdušna luka, aerodrom "Čangi" u Singapuru je dobio nagradu za najbolje aerodromsko osoblje na svetu, aerodrom "Haneda" u Tokiju, osim što je drugi na svetu, dobio je priznanje i kao najčistiji na svetu, a aerodrom "Bajun" u Guandžou je najbolji aerodrom na svetu u kategoriji onih koji imaju od 35 do 45 miliona putnika.

Aerodrom na kome putnici imaju priliku da uživaju

Uobičajeno je pravilo da kada putujete na međunarodni let dođete na aerodrom dva sata ranije. Svako ko bude u prilici da leti sa katarskog Međunarodnog aerodroma "Hamad", možda će poželeti da dođe četiri i više sati ranije. Razlog sigurno neće biti trajanje bezbednosnih procedura na ovom sjajnom, ultramodernom objektu, već pre želja da se provede vreme u razgledanju verovatno najluksuznijeg aerodroma na planeti, a možda i najhladnijeg, tvrdi reporter "Si-En-Ena".

Aerodrom Hamad otvoren je 2014. godine sa ambicijom da Doha postane globalno vazdušno čvorište u Arapskom zalivu koje prevozi "Katar ervejs". Kroz "Hamad" prođe više od 30 miliona putnika godišnje.

Na aerodromu je svaka sjajna površina besprekorno čista i pre nego što su uvedene posebne kovid mere. U hodnicima vlada neverovatna tišina, čak se ne čuju ni najave poletanja i sletanja aviona, osim poziva na molitvu koji se čuju pet puta dnevno.

Do aerodroma se trenutno može doći samo kolima, ali će do Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine biti uspostavljena i železnička linija.

Neobična kolekcija moderne umetnosti

Zgrada je podignuta na kopnu otrgnutom od mora, a izgledom podseća na more koje se talasa, dok susedna džamija izgleda kao plava kap vode. Putnici se čekiraju u ogromnoj sali koja je danju osvetljena jakom sunčevom svetlošću koja prodire kroz mnoštvo krovnih prozora u obliku romba.

Ono što posebno izdvaja ovaj aerodrom su brojna umetnička dela, poput Lampa medveda koji dominira centralnim holom, instalacijom subverzivnog švajcarskog umetnika Ursa Fišera – džinovski, nadrealni, žuti plišani medved koji sedi ispod crne lampe.

Dalje, ka odlaznim kapijama, nalazi se još jedno zanimljivo delo radikalne moderne umetnosti SMALL LIE proslavljenog njujorškog pop umetnika Brajana Donelija poznatijeg kao Kavs koje je postavljeno u martu 2018. godine zbog čega je morao da bude uklonjen jedan zid aerodroma.

Na "Hamadu" postoji oko 20 stalnih umetničkih instalacija. Aerodrom na rubu Arabije je verovatno poslednje mesto gde bi neko očekivao da vidi revolucionarna dela moderne umetnosti, ali zagriženi ljubitelji bi mogli da dođu na ovaj aerodrom samo zbog toga. Uprava se nada da će ih baš ovaj element iznenađenja izdvojiti od konkurentskih vazdušnih luka.

Restorani, butici, teretana i spa centar

Putnicima su naravno na raspolaganju restorani i prodavnice, ali i brojni luksuzni butici prestižnih modnih lanaca koji su i tokom pandemije bili otvoreni. Čak su i sedišta u čekaonicama izrađena od hroma i kože u italijanskom stilu.

Kome je dosadno da stoji na pokretnoj traci, do udaljenih izlaza može stići futurističkim zatvorenim vozom.

Tu je i fantastična aerodromska teretana - otvorena za sve putnike koji žele da rezervišu termin. Ima 25-metarski bazen, čitav niz opreme za vežbanje, dva terena za skvoš (koji se mogu pretvoriti u igralište za golf), plus hidroterapiju i spa tretmane.

Sportski objekat je povezan sa hotelom "Oriks", tranzitnim smeštajem sa 100 soba koji po kvalitetu i čistoći odgovara ostatku aerodroma. Gosti se mogu prijaviti, na osam sati ili duže, u standardne sobe ili veće porodične apartmane sa pet ili šest kreveta.

Poslastice za one bogatije

Putnici koji imaju sreće da lete u biznis ili u prvoj klasi sa "Katar ervejsom" uživaju u pravim poslasticama. Salon biznis klase Al Murdžan je podjednako luksuzan koliko i velik. Prostire se na 10.000 kvadratnih metara i ima kapacitet da primi do 1.000 putnika odjednom.

Unutra je takođe tiho i vlada atmosfera ekskluzivnog kluba. Gosti mogu da sede za pojedinačnim stolovima opremljenim tabletima koji nude informacije o polasku kako bi bili sigurni da neće propustiti let.

Tu su tuševi, kabine za spavanje, privatne sobe za porodice, prostor za igre koji je obično opremljen konzolama i stonim fudbalom, sale za poslovne sastanke, molitvene sobe okrenute prema Meki i prostor za mame sa bebama, zajedno sa prostorijama za zagrevanje mleka.

Putnici prve klase "Katar ervejsa" mogu da pređu i u salon Al Safva koji je dizajniran tako da podseća na prestižan Muzej islamske umetnosti u Dohi. Ovde se u vrhuniski udobnom ambijentu može smestiti 530 putnika kojima je na raspolaganju i večera uz meni sa četiri jela, uz vrhunska vina dostojna francuskog dvorca.

Ako žele da pogledaju film, postoji privatni bioskop. Ako žele da spavaju, postoje privatne spavaće sobe koje se mogu rezervisati na četiri sata. Uz sve to, tu je i spa centar sa sedam zvezdica.

Nijedna od ovih luksuznih ponuda nije izmakla pažnji recenzenata vazdušne industrije "Skajtraks", koji je aerodrom doveo do trećeg mesta na globalnoj rang listi 2018. godine, a ove godine do prvog mesta.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još