SVE BLAGODETI NISKOKALORIČNOG VOĆA: Šljiva jača kosti, smanjuje rizik od kancera debelog creva i snižava nivo lošeg holesterola

Nekoliko naučnih studija potvrdilo je da konzumacija oko 100 grama šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećava markere u krvi koji pokazuju povećanje gustine kostiju.

Osim što jača kosti, šljiva smanjuje i rizik od obolevanja od raka debelog creva, a konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola.

Sveža šljiva obiluje vitaminima C, B6, B2, B3, K, bakrom, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, i sadrži čak 240 mg kalijuma na 100 g voća. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element podstiče koagulaciju trombocita što je važno u borbi protiv ateroskleroze i drugih bolesti srca.

Šljiva obiluje i vlaknima, dva grama na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće. Ova nezaobilazna kraljica marmelade prvi je izbor i kod konstipacije, odnosno zatvora. Dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi i da se smanji rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu smanjiti nivo triglicerida i glukoze u krvi, za šta je zaslužan lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin, a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.

Osim svežih lekovite su i suve šljive. Poznato je da su one vrlo efikasne u slučaju zatvora. Zato se posebno savetuju u trudnoći, jer zatvor u ovom stanju može da bude izazvan poremećajem hormona zbog koga se creva sporije pomeraju.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.