DRŽAVA ULAŽE MILIJARDU EVRA: Rusija osniva grad Sputnjik

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o izgradnji novog grada Sputnjika, objavilo je ministarstvo za razvoj Dalekog istoka.

Putin je potpisao plan za vreme ekonomskog foruma u Vladivostoku, gradu na krajnjem istoku zemlje.

Sputnjik bi trebalo da bude udaljen oko 30 kilometara od Vladivostoka, koji je od Kine udaljen više od 2.000 kilometara.

Planovi predviđaju da će postati industrijski centar u kome će jednog dana živeti 300.000 ljudi.

Sputnjik je naziv prvog zemljinog veštačkog satelita koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. godine, što je izazvalo zabrinutost u SAD, koji je sa SSSR bio u "svemirskoj trci" u sklopu Hladnog rata.

Prošlog leta je Rusija postala prva zemlja koja je napravila vakcinu protiv Kovida-19, a nazvala ga je "Sputnjik V", u čast toj pobedi u svemirskoj trci.

Ta vakcina je do sada odobrena u 70 zemalja.

Pre potpisivanja sporazuma o gradnji novog grada, ministar odbrane Sergej Šojgu založio se za izgradnju nekoliko novih gradova u istočnom Sibiru, kako bi zabačena regija postala atraktivnija stanovnicima Rusije.

Sve više Rusa seli se u prestonicu Moskvu, koja ima bolju infrastrukturu od bilo kog drugog grada u zemlji i više prilika za zaposlenje.

Za prvu fazu izgradnje novog grada Sputnjika trebaće oko 100 milijardi rubalja (1,155 milijardi evra), potrebno je da se izgradi milion kvadratnih metara, izjavio je ministar za razvoj Dalekog istoka Rusije Aleksej Čekunkov.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još