NOVA PRAVILA ZA STUDENTKINJE U AVGANISTANU: Talibani objavili kodeks oblačenja na fakultetima

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Avganistanske studentkinje moraće da oblače crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namenjenim samo devojkama u skladu s uredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih fakulteta u zemlji.

Studentkinje koje pohađaju nastavu moraju da napuste predavanja pet minuta pre muških kolega i sačekaju u čekaonici dok oni ne napuste svoja predavanja, stoji u uredbi.

Fakultet će morati da pronađu profesorke koje će da podučavaju studentkinje ili starije muške profesore, čija su moralna načela proverena, stoji dalje u uredbi.

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim devojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i telo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči.

Abaja, koju će morati da nose studentkinje privatnih fakulteta široka je i dugačka haljina koja prekriva telo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima.

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su u pitanju prava žena. Stanovnicima Avganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvek u živom sećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umerenije lice.

Kada su u pitanju odvojena predavanja za devojke i za mladiće, "biće komplikovano da se to u praksi realizuje".

- Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorki niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili devojke od mladića - kaže AFP-u jedan fakultetski profesor koji je hteo da ostane anoniman. Ipak dodaje da je "činjenica da devojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna".

Pre povratka talibana na vlast Avganistanke su mogle da pohađaju nastavu u mešovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.

Izvor: Jutarnjilist.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još