Izložba "Kavijar" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu u toku je jedinstvena izložba "Кavijar", autora Dubravke Vučić, višeg kustosa ihtiologa.

Iako nas kavijar danas asocira na otmenost i luksuz, izložbom se ovaj vrhunski delikates približava publici kroz različite aspekte: od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog. Posetioci će se detaljnije upoznati sa procesom proizvodnje kavijara i važnim pravilima njegovog konzumiranja.

Foto: Promo

U potpuno novom i drugačijem ambijentu Galerije, na izložbi je ekskluzivno izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste kojih, zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara ali i ukusnog mesa, u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci Prirodnjačkog muzeja.

Poseban segment posvećen je čuvenom kladovskom kavijaru koji se proizvodio do 2000. godine.

Foto: Promo

Publika će takođe imati priliku da sazna zašto se danas jesetra smatra živim fosilom, koji je njen misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja, kao i da otkrije više o njenoj taksonomiji, biologiji i zaštiti.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Dragocenu pomoć u pripremi izložbe pružila je Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Zavičajni fond biblioteke Centra za kulturu Кladovo.

Foto: Promo

Izložba će za sve ljubitelje prirode biti otvorena do 2. decembra 2021. godine, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Кalemegdan 5.

Foto: Promo

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još