Medijska humanitarna kuhinja - “Spasimo hranu, spasimo humanost”

Koalicija za dobročinstvo, na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, je 23. avgusta pokrenula kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost”, sa ciljem da poveća svest o problemu svakodnevnog bacanja hrane i važnosti njenog doniranja najugroženijim sugrađanima. Prema najnovijim procenama, u Srbiji se svakodnevno baca dva miliona kilograma hrane, dok je na granici apsolutnog siromaštva skoro pola miliona ljudi.

Planirano je da kampanja traje do novembra, a u okviru nje sprovodiće se brojne akcije prikupljanja hrane i donacije najugroženijim sugrađanima preko neprofitnih organizacija koje se bave distribucijom donirane hrane, a koje su partneri kampanje. Pored donacija, radi se i na edukaciji stanovništva o načinima kako da se hrana iskoristi a ne baca, uz savete profesionalnih kuvara koje svi svakodnevno mogu da primenjuju u svojim kuhinjama.

Medijska humanitarna kuhinja

Sa ciljem da podigne svest javnosti o važnosti doniranja, Koalicija za dobročinstvo je već nekoliko puta organizovala događaje tokom kojih su se pripremali obroci u humanitarne svrhe. Tokom Festivala filantropije u julu ove godine, učesnici humanitarne kuhinje bili su studenti članovi organizacije AIESEC, koji su pripremili sto obroka po internacionalnim receptima, a koji su bili donirani prodavcima časopisa Lice ulice.

Koalicija za dobročinstvo je u sklopu kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ odlučila da organizuje još jedan sličan događaj, na kom će predstavnici medija, zajedno sa ambasadorima kampanje i profesionalnim kuvarima, pripremiti obroke koji će biti donirani organizacijama Lice ulice i ADRA Srbija. Događaj će biti održan u utorak, 14. septembra od 9 do 12h u prostoru „Kompot- Centar za delikatesna istraživanja“ u Braće Krsmanovića 5.

Kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ se realizuje u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo, na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, a koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Kampanju su podržale i brojne kompanije, kako bi podstakle veće doniranje hrane, ali i javne ličnosti koje nalaze ovu temu kao važnu.

Više informacija o kampanji pronađite na spasimohranu.rs.

Foto: Pixabay

Pogledajte još