Majk Mišel - Epidemija nam je pokazala koliko su digitalizacija, telekomunikacione usluge i IT industrija važni za naše svakodnevno funkcionisanje

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u svetu i kod nas kompanija Color Media Communications u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije ove godine je organizovala konferenciju Digital 2021 u hibridnom obliku, i online na društvenim mrežama YouTube i Facebook i u prostoru hotela Metropol Palace.

Osmu godinu zaredom organizovan je „Digital“, regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji #Digital2021 trajao je dva dana – 16. i 17. septembra (četvrtak i petak) i okupio je najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona. Događaj je otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja.

Jedan od učesnika panela „GODINU DANA POSLE: Tradicionalni panel telekomunikacijskih lidera regiona“ bio je i Majk Mišel, CEO Telenor Srbija, koji je ovom prilikom bio naš sagovornik:

Kako biste ocenili trenutno tržište telekomunikacija u Srbiji?

Poslednjih 18 meseci bili su burni za sve, ne samo u telekomunikacijama, već i u celokupnoj privredi. Telko operatori imali su pune ruke posla zbog prirode industrije i načina poslovanja. Period velike neizvesnosti „primorao“ je korisnike, partnere i građane da budu još povezaniji. Zato bih rekao da je tržište dinamično i promenljivo, a da je konkurencija žestoka, sa tri mobilna operatora, na tržištu od sedam miliona korisnika.

Mi smo se fokusirali na dve oblasti, na digitalno povezivanje i kapacitete – drugim rečima, na ono što isporučujemo korisnicima kao naš krajnji proizvod. Masivnim prelaskom na rad na daljinu, sve više ljudi oslanja se na to da budu povezani jer rade od kuće, iz kancelarije ili u pokretu. U tome nam je pomogla naša jaka i moderna infrastruktura koju smo dodatno ojačali osnivanjem CETIN-a u Srbiji, Mađarskoj, Češkoj Republici i Bugarskoj, i u toj oblasti vidimo veliki budući potencijal.

Primetili smo da raste i potreba za dodatnim kapacitetima, jer se radi sa sve većim količinama podataka. Sve se svodi na to da se od nas očekuje da nudimo uslugu 24 časa dnevno. Kada radi, svi su srećni, ali kada ne radi, svi postanu nervozni, jer zavise od toga da budu povezani, uvek i svuda.

Telekomunikacione usluge i infrastruktura odigrali su veoma važnu ulogu tokom pandemije: postojala je velika potražnja za povezivanjem. Kako je Telenor odgovorio na te izazove?

- COVID-19 nam je pokazao koliko su digitalizacija, telekomunikacione usluge i IT industrija važni za naše svakodnevno funkcionisanje. Od kupovina preko interneta, do učenja na daljinu i zdravstvenih sistema – svima je potrebna stabilna i jaka mreža da bi funkcionisali iz dana u dan. S druge strane, videli smo mnoge pozitivne stvari i sjajna digitalna rešenja koja su se pojavila u ovih 18 meseci. Na primer, u Telenoru smo uveli eSIM karticu, koja omogućava korisnicima da se povežu s nama brže i lakše, bez potrebe da imaju fizičku SIM karticu. Tu je i Moj Telenor aplikacija koju koristi više od milion korisnika svakog meseca i odličan je način da se pruže usluge bez potrebe da korisnici fizički posete naše prodavnice.

Primetili smo da veća potreba za digitalnim povezivanjem stvara više digitalnog otpada. Zato smo puno vremena i energije uložili u projekat reciklaže telefona i do danas smo prikupili i na odgovoran način zbrinuli više od pet tona digitalnog otpada, što nas čini veoma ponosnim i srećnim.

Tamo gde vidim priliku za rast je svakako dalja digitalizacija, posebno od 2022. godine. Mnogo se govori o veštačkoj inteligenciji, autonomnim sistemima, mašinskom učenju i pametnim gradovima. Dolazak 5G-a značajno će ubrzati digitalnu transformaciju i pred nama su zaista uzbudljiva vremena.

Vaša kompanija je pet puta osvojila prestižnu nagradu UMLAUT za najbolju mrežu. Kako uspevate da postižete ovakve rezultate budući da se suočavate sa tako žestokom konkurencijom?

- Prema mnogobrojnim istraživanjima, ono u čemu smo najbolji je kvalitet mreže i zadovoljstvo i lojalnost korisnika. Za to smo dobili i značajne nagrade: UMLAUT, nezavisna međunarodna kompanija, petu godinu zaredom dodelila je Telenoru nagradu Best in Test, što je još jedna potvrda najboljeg korisničkog iskustva u našoj mreži. Što se tiče zadovoljstva korisnika, uvek smo najbolje ocenjeni među telekomunikacionim operatorima i te dve oblasti će i ubuduće biti ključne za nas. Kako bismo omogućili besprekornu i stabilnu uslugu, izgradili smo 89 novih i dodali 4G kapacitet na više od 1.000 već postojećih baznih stanica.

Koje su Telenorove ambicije za budućnost? Šta je to što očekujete u 2022. godini, hoće li nam doneti nešto novo u industriji telekomunikacija? 

- Uvek tragamo za novim poslovnim prilikama i to je nešto što je deo PPF-ovog i Telenorovog DNK. Za nas je ulazak u domove korisnika izuzetno zanimljiva oblast za dalji razvoj i već imamo čvrste temelje na kojima dalje radimo. Ono što primećujemo je da se potrošnja dramatično povećava, posebno kada je reč o strimovanju i drugim digitalnim medijima. To je prostor u kojem želimo da budemo relevantni, i to na svim interfejsima, bilo da naše usluge koristite kod kuće, u kancelariji ili u pokretu, na svom iPadu, telefonu ili na televiziji. Nameravamo da u narednih pet godina uložimo čak 300 miliona evra, što je još jedan snažan dokaz naše dugoročne posvećenosti ovom tržištu.

Regionalna konferencija o telekomunikacijama i medijima DIGITAL 2021 je kao i svake godine otvorila mnogo novih pitanja i napravila mesta da sledeće godine se potrudimo da i na njih odgovorimo. Za sve informacije o govornicima i agenda pogledajte sajt konferencije http://digitalconference.rs/sr/  a ukoliko želite da odgledate celu konferenciju posetite YouTube kanal Color Media Communications, gde možete pogledati kompletan prenos PRVOG i DRUGOG dana konferencije.

Događaj je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Telekoma Srbije, Telenora Srbije, SBB, A1, Orion Telekoma, National Geographic, Vision Parters.

Pogledajte još