OCENE U E-KNJIŽICI: Posle školskog dnevnika, još jedna evidencija mogla bi da pređe u digitalnu formu

Đačke knjižice uskoro bi mogle da postanu prošlost u formi kakva je poznata generacijama učenika, jer će zaključene ocene, umesto u papirnu biti upisivane u elektoronsku evidenciju.

Digitalizaciju đačkih knjižica najavila je premijerka Ana Brnabić, koja je ocenila da su sa uvođenjem elektronskog dnevnika one izgubile svoju svrhu. Premijerka je najavila da će o tome razgovarati sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

A ministar Ružić ističe da proces digitalizacije u svim oblastima, uključujući i prosvetu, nosi sa sobom višestruke prednosti za celokupno društvo.

- E-upis je samo jedan primer koji je znatno olakšao upis dece u vrtiće i škole, čineći ga znatno efikasnijim i donoseći značajnu korist i uštede roditeljima - rekao je ministar Ružić.

- U tom smislu sagledaćemo potrebu, mogućnost, prednosti i eventualne mane elektronskih knjižica. Zato snažno podržavam proces digitalizacije svih segmenata našeg društva da njen potencijal što bolje iskoristimo u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Uvođenje digitalnih đačkih kljižica podržavaju i u Forumu beogradskih gimnazija.

- Moramo pratiti trendove. Odrekli smo se "papirnog" dnevnika, uveden je elektronski, pa je obismišljeno pisanje ocena u knjižice, s obzirom na to da roditelji u e-dnevniku vide sve podatke - kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i dodaje da bi možda trebalo razmiliti da se za najmlađe osnovce zadrži stara forma zarad osećaja da na ruke dobijaju ocene svog rada.

S druge strane, direktor OŠ "Pavle Savić" Milan Krstić ističe da nije protiv noviteta, ali ističe da eventulano uvođenje elektronskih knjižica treba dobro osmisliti.

- Đačka knjižica je jedini identifikacioni dokument za đake osmog razreda koji pokazuju na polaganju male mature. Drugi nemaju, jer su maloletni - kaže Krstić i dodaje:

- Ona je dokaz da je to taj đak, da ne polaže neko drugi umesto njega. Knjižica ima sliku, pečat i potpis. Ne znam kako bi to bilo rešeno u elektronskoj formi.

Tokom školovanja đaci promene tri knjižice - jedna je za mlađe razrede osnovne škole, druga za starije. Treću knjižicu dobijaju u srednjoj školi, a ako idu u muzičku ili baletsku školu, tu postoji posebna evidencija.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još