DELOTVORNI NAČINI: Kako da se nosite sa lošim vestima?

Primanje loših vesti nažalost je normalan deo života. Počevši od posla, pa sve do porodice, one dolaze u talasima i ne možemo baš uvek da ih izbegnemo, koliko god da to želimo.

Međutim, postoje načini na koje možemo da se nosimo s tim i sprečimo da nas na potpuno iscede.

Mehanizmi suočavanja

Bihejvioralni psiholog dr Nilu Ahmed kaže da su naši mehanizmi suočavanja naučeni.

- Razvijamo ih da bismo upravljali svojim emocijama kako bismo mogli efikasno da funkcionišemo iz dana u dan - kaže dr Nilu.

- Negativne strategije često proizilaze iz nedostatka učenja o tome kako primeniti adaptivne tehnike. Možda nam je ranije i uspevalo izbegavanje ili ignorisanje loših vesti. Ako smo uspešno primenili ove tehnike, veća je verovatnoća da ćemo ih ponoviti - kaže psiholog.

Dr Ahmed primećuje da su izbegavanje i poricanje dva uobičajena načina na koji se ljudi nose sa negativnim situacijama. Iako se to radi da bi smo se u početku zaštitili, dugoročno nije zdravo.

- Izbegavanje i poricanje su zapravo od velike pomoći u trenutnoj situaciji i sprečavaju nas da se preopteretimo - objašnjava ona.

S druge strane, opsesivno fokusiranje na stvar takođe neće učiniti ništa dobro.

- Razmišljanje na ovaj način može izazvati značajno povećanje nivoa anksioznosti - kaže viši terapeut Sali Bejker.

Pažnju koju posvećujete lošoj vesti pojačava negativno razmišljanje. Vrlo brzo negativna misao je toliko poarasla da vas okružuje i ispunjava sav raspoloživi prostor od poda do plafona i od zida do zida.

Negativne misli kojima je dopušteno da se razvijaju na ovaj način brzo dominiraju sve dok ne postanu sve o čemu ste sposobni da razmišljate.

Negativni obrasci razmišljanja

Bejker kaže da je imperativ dešifrovati naše stilove razmišljanja i utvrditi u koje nezdrave obrasce možemo upasti.

- Prvi stil se zove crno-beli mislilac - objašnjava ona i dodaje:

- Oni generalno ne prepoznaju sve nijanse sive u svom životu i imaju stav sve ili ništa.

- Sledeći je katastrofalni mislilac, koji uvek misli najgore i ide do krajnosti negativnosti. Zatim postoji preterani mislilac, koji razmišlja o svemu, uključujući loše vesti, razmišljajući i ponovo razmišljajući, a ishod nikada nije pozitivan - kaže Bejker i nastavlja:.

- Identifikovanje stila mišljenja ili čak mešavine stilova razmišljanja je vaša podrazumevana postavka i jedan je od prvih koraka za preuzimanje kontrole nad vašim mislima.

- Za promenu stila razmišljanja biće potrebna budnost i uvidi, ali sa praksom možete razmišljati i odlučiti da li je to korisno mišljenje ili ne. Možete ga prekinuti i umesto toga formulisati korisniju pozitivnu alternativnu misao - kaže terapeut.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još