Vizuelna umetnica Marina Marković učesnica konferencije "Cirkularne migracije u kulturi" 4. novembra

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja 4. novembra 2021. godine u 11.00 časova organizuje konferenciju Cirkularne migracije u kulturi – Kako da znanje, iskustvo i uticaj naših ljudi u svetu pomognu srpskoj kulturi, na YouTube kanalu Color Media Communications gde će okupiti naše ostvarene umetnike u inostranstvu, kao i one koji su po povratku u Srbiju nastavili svoje uspešne karijere.

U okviru konferencije biće organizovana dva panela Srbi i svet: podrška naših umetnika razvoju kulture i Umetnici koji odlaze iz Srbije i zašto se ponekad i vraćaju. Vizuelna umetnica Marina Marković govoriće na drugom panelu na kome takođe učestvuju vajar i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti Goran Čpajak, princeza Danica Karađorđević (Dana Maar) kolažista i grafički dizajner, fotograf Miloš Nadaždin, slikarka Gala Čaki i slikar i reditelj Vuk Vidor.

Marina Marković je diplomirala 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde trenutno pohađa doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim artist-in-residence programima izmedju kojih su ISCP (The International Studio & Curatorial Program) u Njujorku i Q21 – MuseumsQuartier u Beču. Dobitnica je više značajnih nagrada poput Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Baśićević Mangelos za 2011. godinu i Nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu.

Telo i telesne prakse su centralni motiv Marininog umetničkog rada koji se kreće između bavljenja ličnim iskustvima do razmatranja kompleksnih društvenih pitanja postavljenih u odnosu na telo žene.

Sa njom smo razgovarali o njenom iskustvu tokom boravka u inostranstvu.

Šta Vas je podstaklo da odete u Njujork, na koji je način to doprinelo Vašem radu?

- U Njujork sam otišla prvi put 2011god. kao laureatkinja nagrade “Dimitrije Bašićević Mangelos” odnosno YVAA (Young Visual Artist Award) koja je izmedju ostalog podrazumevala dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku. Ja sam ceo život sanjala o tom gradu, te sam nakon rezidensa odlučila da “ostanem na svoju ruku”, što je ujedno bila i najludja i najhrabrija odluka koju sam donela u životu. Njujork je definitivno odigrao ključnu ulogu u mom razvoju, kako ličnom tako i umetničkom jer je to mesto gde vreme posve drugačije teče (za jednu godinu tamo Vam se iskustveno desi decenija;), gde je sve što ste želeli (ili mislili da želite) vrlo moguće, koje vas madjija na svakom uglu, i koje vas pre svega konstantno primorava da otkrijte ko ste.

Kakav je tamo odnos prema umetnosi i kulturi generalno?

- Njujork je dugo bio epicenter savremene umetnosti, a donekle je to i dalje bar u kontestu tržišta.  Njujorčani su naviknuti da konzumiraju sadržaje iz domena savremenih stvaralaštva i nemaju strah od novog I nepoznatog. Meni je to uvek osveženje.

Smatrate li da neki pozitivan primer i prakse možemo da primenimo ovde u Srbji?

- Mogu da kažem iz svog ugla, sve što sam u Njujorku doživela i videla veoma je uticalo na moju umetničku praksu, usmerenja I odluke. Veoma je važno za svakog pojedinca, da se u tom smislu razvija i inspiriše i što vise tih pojedinačnih primera imamo, efektnije možemo uticati da se I ovde stvari menjaju. Neke od trendova I promena u muzejima savremenih umetničkih praksi u Njujorku svakako treba ispratiti I ono što je moguće primeniti I ovde, svet se menja svakoga dana vrlo ubrzano a umetnost reflektuje te promene – na institucijama je da takođe uhvate korak sa  relevantnom I svežom umetničkom praksom.

Konferenciju možete pratiti na YouTube kanalu Color Media Communications.

Ceo program konferencije možete pogledati na linku: http://communications.rs/cirkularnemigracije/

Pogledajte još