Slikar i reditelj Vuk Vidor učesnik konferencije “Cirkularne migracije u kulturi” 4. novembra

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja 4. novembra 2021. godine u 11.00 časova organizuje konferenciju "Cirkularne migracije u kulturi – Kako da znanje, iskustvo i uticaj naših ljudi u svetu pomognu srpskoj kulturi", na YouTube kanalu Color Media Communications gde će okupiti naše ostvarene umetnike u inostranstvu, kao i one koji su po povratku u Srbiju nastavili svoje uspešne karijere.

U okviru konferencije biće organizovana dva panela "Srbi i svet: podrška naših umetnika razvoju kulture" i "Umetnici koji odlaze iz Srbije i zašto se ponekad i vraćaju". Slikar i reditelj Vuk Vidor, govoriće na drugom panelu na kome, takođe, učestvuju vajar i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti Goran Čpajak, princeza Danica Karađorđević (Dana Maar) kolažista i grafički dizajner, fotograf Miloš Nadaždin, vizuelna umetnica Marina Marković, slikarka Gala Čaki.

- Vuk Vidor je rođen 1965. godine u Beogradu. Diplomirao je na Ecole d’Architecture de Paris, u Francuskoj. Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama širom sveta. Galerije koje ga zastupaju su u Parizu, Los Anđelesu, Briselu i Šangaju, a njegovi radovi deo značajnih galerijskih i privatnih kolekcija. Od 2012. do 2014. godine bio je direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu. Bio je art direktor kampanje i ceremonije ponovnog otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu 2018. godine, a trenutno živi i radi u Parizu i Beogradu.

Kako bi ocenili trenutnu kulturnu klimu uzevši u obzir iskustvo u inostranstvu i trenutni rad i život u Srbiji?

- Srbija je vrlo aktivna kulturna zemlja i svasta se u njoj dešava i to je uvek bilo tako na lokalnom kao i na internacionalnom nivou prvenstveno sa festivalima. Ono što fali je jasna strategija. Bilo je pokušaja, neki su još u toku kao platforma Serbia Creates ali suštinski to ne pokriva sve delatnosti niti može da bude dovoljno. Ono što je potrebno je stvaranje nekoliko instituta koji će za svaku oblast imati strategiju i mogućnost da dejstvuju prvenstveno u inostranstvu. To bi bilo potrebno za Likovnu Umetnost, Muziku (savremenu i klasičnu, i naravno pop muziku), Dizajn (grafički, moda, industrijski) ...To je model koji je imala SFRJ i koji bi danas mogao da se uvrsti u ono što se zove “Soft Power”, to jest kulturno prisustvo na međunarodnoj sceni sa idejom da je kultura Kapital, u svakom smislu te reči. Mi se još ponašamo kao da je kultura neka sveta oblast i sfera gde metodologije, strategije, finansiranja i pozicioniranje nisu deo njenog postojanja, a jesu, i to je razlika između zemalja koje su svesne toga i onih koje žive u prošlosti. Kod nas se još odbacuje pojam “kreativnih industrija” koji se koristi svugde u svetu, a ovde se doživljava i opisuje kao neka “industralizacija” kulture, ili monetizacija iste, što je pogrešno.  

Prema Vašem mišljenju kakav je trenutno položaj umetnika u svetu, kako je situcija sa pandemijom korona virusa uticala i na umetničku scenu kojoj Vi pripadate i u kojoj meri?

- Opet zavisi od zemlje do zemlje i politike koja se bavi ili ne kulturom i na koji način. Ne mislim da je ovaj period uticao na rad umetnika, osim ako se govori o onima koji su na scenama (pozorište, koncerti itd..)  gde je problematika potpuno drugačija. Za likovne umetnike je biti zatvoren u jednom prostoru normalna stvar. Ovo je bila pauza u nekim dešavanjma i izložbama ali bez prevelike incidencije.

Kakvi su Vam planovi za budućnost, šta planirate da realizujete u narednom periodu?

- Izložbe, knjige i realizacija što više projekata koji se gomilaju, 🙂

O tome na koji način naši umetnici u inostranstvu mogu da dopinesu razvoju srpske kulture, kao i njenoj većoj vidljivosti i prepoznatljivosti u svetu Vuk Vidor će govoriti na konferencij “Cirkularne migracije u kulturi” koju možete pratiti na YouTube kanalu Color Media Communications u četvrtak 4. novembra od 11 časova.

Ceo program konferencije možete pogledati na linku: http://communications.rs/cirkularnemigracije/

Pogledajte još