NA MENIJU RIBA I VEGETARIJANSKA JELA: Grad Helsinki izbacuje meso iz jelovnika

Kako su saopštili iz gradske uprave, u Helsinkiju se više neće služiti meso na seminarima, poslovnim sastancima, prijemima i drugim događajima kako bi se smanjio ugljenični otisak glavnog grada Finske. Umesto toga, gradska vlada planira da ponudi vegetarijanska jela i lokalnu ribu iz održivih izvora.

Lisa Kivela, direktorka za komunikacije grada Helsinkija, rekla je agenciji "AP" da promena stupa na snagu u januaru i da se neće odnositi na restorane u školama i na radnim mestima.

Kivela je navela da regulativa koju je usvojilo Gradsko veće takođe dozvoljava odstupanja i za određene "posete na visokom nivou ili slične događaje" koje organizuje gradonačelnik Helsinkija Juhana Vartiainen ili viši menadžeri grada.

Nova politika takođe predviđa da će kafa, čaj i artikli poput banana koji se nude na događajima morati da se nabavljaju od proizvođača kroz fer trgovinu. Osim toga, ovseno mleko bi zamenilo obično mleko, a grickalice i osvežavajuća pića više ne mogu da se služe u posudama za jednokratnu upotrebu.

Lokalna vlada je u saopštenju navela da je ta mera deo šireg napora "koji ima za cilj smanjenje uticaja hrane na klimu i smanjenje količine prirodnih resursa koje grad koristi".

Gradonačelnik, koji je u avgustu preuzeo čelnu funkciju u Helsinkiju, rekao je da mu je drago što je grad zadržao mogućnost posluživanja mesa u nekim prilikama.

- Na primer, ako u posetu dođe kralj Švedske, onda se može ponuditi bilo koja hrana. Ili neki gosti kojima je prirodno da u ponudi bude i meso. U tim slučajevima moraju postojati izuzeci koje nalaže i zdav razum - naveo je gradonačelnik u izjavi za finski list "Iltalehti".

Odluka Gradskog veća objavljena ove nedelje izazvala je žestoku debatu na društvenim mrežama za i protiv zabrane mesa među građanima i političarima.

Naročito su uznemireni zakonodavci koji imaju birače u ruralnoj Finskoj, gde je lov popularan i gde se često služe jela od divljači. Meso od domaćih irvasa često se služi stranim dostojanstvenicima.

Finski institut za prirodne resurse saopštio je ranije ove godine da potrošnja mesa u zemlji opada već dve godine zaredom, pošto je sve više ljudi odlučilo da pravi hamburgere, kobasice i mleveno meso od proizvoda na bazi biljaka, a ne od životinja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još