NIJE NEMOGUĆE: Kako izgubiti kilograme u srednjim godinama?

Nedavna studija otkrila je da ne možete da krivite metabolizam za dobijanje kilograma, a šta bi to trebalo da znači za ljude srednjih godina koji žele da redukuju svoju težinu?

Globalni izveštaj, objavljen u časopisu "Science", analizirao je metaboličke podatke od 6.400 ljudi starosti od osam dana do 95 godina i otkrio da metabolizam ostaje skoro isti tokom života odraslih, umesto da se usporava sa godinama, kako se dugo verovalo.

- Moramo sagledati sve razloge zbog kojih je osoba dobila na težini - rekla je nutricionista Izabel Smit i dodala:

- Pretpostavili smo da je to zato što se metabolizam usporio, ali zapravo moramo uzeti u obzir san, stres, vežbanje, konzumiranje alkohola, nutritivni status i naravno hormone.

- Usredsredite se na ishranu hranljivim namirnicama umesto na to da brojite kalorije - rekla je Smit.

Ona je takođe dodala da je "broj osoba koje ne konzumiraju hranu dramatičan", napominući da ima onih koji "za doručak jedu belance, preskaču ručak, uzmu pet badema posle podne i imaju neku, nazovi, večeru, a to im ne obezbeđuje potrebnu količinu hranljivih supstanci".

- To znači puno da bi vaša ishrana trebalo da sadrži zdrave masti, poput orašastih plodova, semenki i avokada, dobre izvore proteina, poput ribe i šest i više porcija povrća dnevno - dodala je Smit.

Za doručak možete da jedete hleb sa semenkama, avokado, jaja, semenke lana, ručak bi mogao da sadrži salatu od rukole, šargarepu, losos i maslinovo ulje, dok bi za večeru mogli da jedete proteine, poput barenog karfiola ili brokolija sa začinskim biljem.

Ako ste i dalje gladni uzmite šaku pistaća sa bobičastim voćem i jednu do dve kockice crne čokolade, prenosi "New York Post".

- Ovakav plan ishrane možete da kombinujete sa kardio treningom, vežbama snage i vežbama koje jačaju mišiće - kaže trener Mark Kuster i dodaje da je to dobar način da sagorite kalorije.

Važno je da vežbate oko 150 minuta u toku nedelje, odnosno 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.

- Da bi trening bio idealan trebalo bi da ga čine kardio vežbe koje jačaju srce i pluća, a zatim, naredni dan, trening snage - smatra Kuster.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još