“The Economist: Svijet u 2022.”: Nedžad Gušić - Potencijali "nearshoring-a“ bi u budućnosti mogli da poboljšaju ekonomsku situaciju u BiH

Kompanija Color Media Communications, u saradnji sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i uz podršku Britanske Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, organizuje konferenciju koja će, pod nazivom „The Economist: Svijet u 2022.“, biti održana 9. decembra 2021. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.

Konferencija će okupiti vodeće ekonomske eksperte, privrednike i nosioce najviših javnih funkcija kao i predstavnike diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini. Događaj će sumirati tekuću godinu zaključcima o ekonomskom, poslovnom i političkom ambijentu Bosne i Hercegovine i otvoriti pitanja od značaja u narednoj godini.

MONEY NEVER SLEEPS - Novac zaista nikad ne spava i zato je sasvim opravdan naslov panela „MONEY NEVER SLEEPS: Nove šanse i izazovi za ekonomije Bosne i Hercegovine i SEE regiona“, u okviru konferencije „The Economist: Svijet u 2022.“ O tome će tokom jednog od panela diskutovati predstavnici finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini, te pokušati da ukažu na nove šanse za bh. ekonomiju. Ideja o Bosni i Hercegovini kao atraktivnoj „nearshoring“ destinaciji prilika je za razvoj bh. ekonomije koju su prepoznali u BBI banci.

Tim povodom, Nedžad Gušić, MBA, član Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo je izjavio:

„Sa velikim zadovoljstvom ću učestvovati u ime BBI banke na konferenciji specijalizovanog izdanja britanskog magazina "The Economist" za BiH. Biće to sjajna prilika za razgovore o ekonomskom ambijentu i izazovima sa kojima se susreće privreda BiH i regiona nakon pandemije. Imajući u vidu potencijale BiH kao atraktivne „nearshoring“ destinacije za kompanije iz Evropske unije, BBI banka zajedno s domaćim privrednicima prepoznaje nearshoring kao pristup koji u narednih pet godina može pozitivno da promeni ekonomsku situaciju u BiH. Preduzetnici, edukovana radna snaga, prirodni resursi, pristup finansijama, kao i geografska blizina velikim tržištima čine BiH dovoljno atraktivnom da bude pouzdan partner ekonomski razvijenijim zemljama (Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i ostalima) koje bi trebalo da razmotre mogućnost realociranja svojih proizvodnih pogona iz drugih zemalja u BiH. Kompanije iz Evropske unije prenošenjem proizvodnje u BiH, pored prethodno navedenih benefita, mogu rizik ponovnog poremećaja u lancima snabdevanja da svedu na minimum. Upravo tu, BBI banka u konsultacijama sa svojim klijentima i privrednicima, prepoznaje šansu za razvoj bh. ekonomije. Upravo ovaj koncept i platforma ekonomskog razvoja BiH i regiona, u saradnji sa domaćim i regionalnim privrednicima, stranim investitorima i međunarodnim partnerima,  pod tradicionalnim sloganom „Jedna regija - jedna ekonomija“, biće okosnica 11. Sarajevo Business Foruma, zakazanog za maj 2022. godine. Smatramo da su potencijali „nearshoring-a“ usko i direktno vezani za povećanje direktnih stranih investicija (FDI), povećanje investicija u javni sektor, kojim bi se povećala zaposlenost i u konačnici zaustavio negativan trend s kojim se suočavaju sve zemlje regiona, a to je odlazak mladog, edukovanog i radno sposobnog stanovništva“.

Više detalja o programu konferencije potražite na: www.svijetu2022.ba

Konferenciju su podržali: Centralna banka BiH, Britanska Ambasada Velike Britanije u BiH, Delegacija Europske Unije u BiHMinistarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UNDP,  R&S, Ernst&Young,  Bosna Bank International i Sarajevo Business Forum, Sparkasse Bank BiH, Agencija za bankarstvo FBiH, BH Telecom.

Pogledajte još