RECEPT DANA: Praznični makaronsi

Sastojci:

- 125 g šećera u prahu
- 125 g mlevenih badema
- 90 g belanaca
- 2 kašike vode
- 110 g kristal šećera
- boje za hranu i arome po želji
- 150 ml slatke pavlake ili šlag krema

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Veliki pleh prekrijte papirom za pečenje. Stavite šećer u prahu, mlevene bademe i 40 g belanaca u veliku posudu i dobro umutite.

Stavite vodu i kristal šećer u mali tiganj i zagrejte lagano, da polako istopite šećer, a zatim pojačajte temperaturu i kuvajte dok smesa ne postane sirupasta i dok se ne zgusne, a to je otprilike na 115 stepeni.

Čvrsto ulupajte preostalih 50 g belanaca u malu posudu, a zatim dodajte sirup od šećera, mešajući dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Za makaronse u boji, dodajte nekoliko kapi boje za kolače u smesu. Smesu možete i podeliti i napraviti ih u nekoliko boja (crvena, zlatna, želena). Dodajte ovu smesu od belanaca u prethodno napravljenu smesu sa bademima i mešajte dok smesa ponovo ne postane čvrsta i sjajna.

Dobijenu smesu stavite u špric za šlag. Nanesite malu količinu na svaki ugao papira, kako se ne bi pomerao i klizio sa pleha. Držite špric vertikalno i nanesite smesu u krugovima od 4 cm, oko 2 cm odvojene jedni od drugih. Smesa bi trebalo da bude prilično lagana i da ima glatki sjaj. Ako nakon postavljanja u pleh ostanu tragovi, izravnajte ih. U ovoj fazi, ako želite, pospite makaron kokosovim brašnom.

Ostavite da kolačići odstoje 30 minuta da bi se formirala korica, a zatim pecite u pećnici 12-15 minuta sa odškrinutim vratima sve dok se ne stvrdnu. Izvadite iz rerne, podignite papir sa pleha i ostavite makaronse da se ohlade na papiru.

Kada se potpuno ohlade, dva makaronsa slatkom pavlakom slepite u sendvič. Ako želite, pavlaci možete dodati i razne ukuse, u skladu sa bojom kolačića. Dekorišite ih prazničnim motivima.

Izvor: Kucastil.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još