NAUKA IMA ODGOVOR: Zašto deca ne vole ukus karfiola i brokolija?

Kada deci ponudite povrće poput brokolija ili karfiola uglavnom se mršte i odbijaju da jedu. Ali nemojte ih kriviti, nauka za to ima objašnjenje.

Nova studija nagoveštava da bi specifični enzimi pljuvačke mogli da dovedu do toga da to povrće ima izrazito ružan ukus.

Enzimi u usnoj duplji

Enzimi, nazvani cistein liaze, proizvode različite vrste bakterija koje žive u ustima dece i oni bi mogli da budu odgovorni za averziju prema navedenom povrću. Enzimi na koje deluje ovo povrće reagiraju sa bakterijama koje se nalaze u ustima i s njima formiraju prilično neprijatan, sumporast miris i ukuse, tvrde stručnjaci.

I odrasle osobe takođe imaju ove enzime u usnoj duplji, ali im reakcija najčešće nije ista. Ono što je utvrđeno je da nivo ovih enzima kod odraslih može da varira, dok kod dece varira, ali neznatno.

Tok istraživanja

Autor studije Dr Damian Frenk i njegove kolege iz CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) u Kamberi ispitivali su ovu pojavu.

U istraživanju odobrenom od strane Američkog hemijskog društva dr Frenk tvrdi da sigurno postoji razlika u ukusu koji osećaju deca od onog koji osećaju odrasli, piše "Live Science".

Deca preferiraju slatke ukuse, a gorki su im pilično odbojniji.

Korišćenjem tehnike nazvane "hromatografijska olfaktometrijska spektrometrija mase", identifikovali su glavna jedinjenja koja su odgovorna za miris broklija kuvanog u vodi ili na pari.

Tad su na uzorcima 98 parova roditelja i dece između šest i osam godina testirali reakcije na različite vrste ukusa i mirisa iz te grupe povrća. Dimetil-trisulfid i sumpor su bili najomraženiji i deci i odraslima. Zatim su pomešali uzorke pljuvačke i uzorke povrća i analizirali jedinjenja koja isparavaju tokom vremena.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Rezultati

Deca čija je kombinacija pljuvačke i uzorka povrća oslobađala najveće količine sumpornih para najlošije su reagovala pri jedenju te vrste povrća. Ista situacija nije primećena kod odraslih, što se objašnjava navikom na takve ukuse zbog dugogodišnjeg konzumiranja.

Poželjno je usmeravati decu da isprobavaju nove ukuse i vremenom zavole ovakve i slične namirnice jer su korisne za njihovo zdravlje, a ovakvi rezultati pomažu nam da ih bolje razumemo i odbijanje određene hrane ne pripisujemo isključivo njihovoj neposlušnosti ili razmaženosti.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još