"Živa Award": Bogati program u muzejima i galerijama u Novom Sadu i Beogradu

Međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura dodeliće sedmu po redu nagradu ŽIVA, za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura, u januaru 2022. godine. Tim povodom biće organizovana dvodnevna konferencija sa pratećim programima, čiji će deo biti realizovan u Muzeju Jugoslavije.

Domaćini su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Muzej Jugoslavije, a ostali partneri su: Galerija Matice srpske, Narodni Muzej, Muzej savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Muzej Vojvodine, Kulturna stanica Svilara i Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“. Deo konferencije u Muzeju Jugoslavije održaće se 11. i 12. januara 2022. godine.

Prvog dana učesnike i učesnice očekuje otvaranje sedme manifestacije nagrade ŽIVA i tom prilikom biće predstavljeni projekti „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i „Čačak – Srpska prestonica kulture 2023“.

Takođe, predstaviće se 20 muzeja i kulturno-istorijskih celina nominovanih za nagradu ŽIVA 2020.

Dvanaestog januara učesnicima i učesnicama konferencije obratiće se specijalni gosti – Brajs Vajnert iz organizacije MuseumHack u Njujorku (SAD) i Kejt Bejli iz Muzeja Viktorije i Alberta u Velikoj Britaniji.

Brajs Vajnert će predstaviti iskustva Museum Hack-a, platforme koja širom sveta realizuje ture, radionice i druge programe sa ciljem da različitoj publici na inovativan način približi muzeje i druge institucije kulture, kroz kreiranje jedinstvenog iskustva, edukaciju i zabavu.

Kejt Bejli će govoriti o stvaranju izložbe Curating Alice: Curiouser and Curiouser u Muzeju Viktorija i Albert. Otkriće kako se razvijao kreativni proces i dizajn, kao i šta je bila inspiracija za ovo spektakularno muzejsko iskustvo, koje istražuje uticaj i nasleđe knjige Luisa Kerola o Alisi u različitim disciplinama, medijima i vremenu.

U program će biti uključena i tradicionalna muzejska Tržnica, koju će pratiti prezentacije muzeja iz Srbije.

Dodela nagrade ŽIVA za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu u slovenskim zemljama, kao i dodela posebnih priznanja održaće se 12. januara 2022. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Više informacija o manifestaciji i nagradi ŽIVA: https://www.fsk.si/sr/

Pogledajte još