Upućen javni apel nadležnim institucijama Republike Srbije i Opštine Prijepolje da se hitno zaustavi proces prodaje Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja

Društvo konzervatora Srbije uputilo je danas pisma nadležnim institucijama sa apelom da hitno reaguju i zaustave proces javnog licitiranja i prodaju zemljišta i objekata Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci, a koji su zakazani za 28. januar 2022. godine. Ovaj kompleks, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, nepokretnost je koja trenutno pripada Ugostiteljsko turističkom preduzeću "Putnik Prijepolje".

Ovom akcijom DКS se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu memorijalnog kompleksa "Boško Buha" u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratui mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima.

Pismo je upućeno Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Кraljevo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Stečajnom upravniku Miloradu Simoviću i predsedniku Opštine Prijepolje.

Sadržaj prenosimo u celosti:

"Društvo konzervatora Srbije obraća vam se sa apelom da, u okviru svojih nadležnosti, hitno reagujete i sprečite novu licitacijsku prodaju Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci - nepokretnost u vlasništvu Ugostiteljsko turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje", a koja je zakazana za 28. januar (Oglas | ALSU).

Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da se oglas za prodaju ovog znamenitog mesta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju ponovo našao na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, iako se široka stručna i opšta javnost već jasno izjasnila da je takvo postupanje neprihvatljivo.

Podsećamo Vas da je, nakon niza akcija u toku 2019. i početkom 2020. godine koje je organizovalo više različitih udruženja i pojedinaca, kao i peticije građana "Sprečimo prodaju Memorijalnog kompleksa Boško Buha", istovetan postupak već bio obustavljen. Niz konstruktivnih sastanaka i razgovora rezultirali su i započetim radom stručnjaka na istraživanju arhivske građe i izrade neophodne tehničke dokumentacije u cilju sanacije objekata u okviru kompleksa. Stvoren je široki konsenzus oko ideje da Memorijalni kompleks "Boško Buha" ponovo bude u vlasništvu države, te konačno pronađe i odgovarajući model za njegovu buduću upotrebu.

Predmetni prostor sa objektima i obeležjima koji se sada ponovo nalazi u oglasu za prodaju kao stečajna masa preduzeća "Putnik Prijepolje", jedan od najznačajnijih memorijalnih kompleksa Republike Srbije, ako ne i bivše Jugoslavije. Podignut je 1974. godine uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele nekadašnje države, a poseban je kuriozitet da su u odvajanju sopstvenog novca za izgradnju učestvovala i sama deca kroz takozvani "pionirski dinar". Narodni heroj Boško Buha zbog svoje izuzetne hrabrosti i neustrašivosti, a kao simbol borbe i stradanja svih mladih u antifašističkim borbama tokom Drugog svetskog rata, zaslužio je i zadužio buduće generacije na sećanje makar kroz ovaj kompleks na Jabuci. Najmanje što možete danas, kao odgovorni donosioci odluka, jeste da odmah sprečite ponovo aktuelizovanu ideju otuđivanja ovog zajedničkog nasleđa jer je poštovanje i očuvanje Memorijalnog kompleksa posvećenog Bošku Buhi i drugim mladim borcima, koji su svoje živote dali u Drugom svetskom ratu, i više nego obaveza.

Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ovaj proces zaustavi, da iskoriste zakonsko pravo preče kupovine kulturnog dobra, a kao strukovno udruženje nudimo svu podršku i pomoć u daljim aktivnostima na pronalaženju odgovarajućeg rešenja za revitalizaciju kompleksa i vraćanje prvobitne namene - rekreativne i edukativne aktivnosti dece i mladih."

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još