PODSEĆA IH NA UMIRUJUĆE OKRUŽENJE IZ MATERICE: Bebe prepoznaju melodije koje su slušale dok su bile u maminom stomaku

Osim jezika, bebe još u materici pamte melodije koje s lakoćom prepoznaju par meseci nakon rođenja, pokazala je studija finskog Univerziteta Helsinki.

U istraživanju 10 majki je u poslednjem tromesečju trudnoće puštalo svojim nerođenim bebama uspavanku "Twinkle Twinkle Little Star". Nakon rođenja naučnici su testirali reakciju beba na istu uspavanku snimajući mozak.

Kod beba koje su redovno slušale uspavanku uočili su pojačanu moždanu aktivnost za razliku od beba koje su je po prvi put čule. Isti test ponovili su i četiri meseca kasnije, i dobili su skoro pa identične rezultate.

Takođe, primetili su da što je majka češće bebi puštala navedenu melodiju, to je električni signal u mozgu bio jači.

- Mozak fetusa uprkos tome što se još razvija, pamti zvukove, a da to ni ne zna. Prilikom puštanja poznate melodije oni ih se prisećaju, ali ne kao što to rade odrasli. To je više nesvesno - istakla je koautorka studije Mina Hotilejn.

- Trudnice bi mogle nerođenim bebama da pevaju određenu melodiju, i da istu iskoriste i nakon rođenja. Ako je dete pod stresom ili uznemireno, ta melodija bi mogla da ga podseti na umirujuće okruženje koje je imalo u materici - objasnio je koautor studije Eno Partanen.

Iako sve više istraživanja potvrđuje da nerođene bebe uče još u maternici, stručnjaci tvrde da sa tim ne treba preterivati jer bi mogli da naruše normalan razvoj.

- Iako fetus može da uči, to ne znači da ga treba učiti na silu. Već u materici dobija dovoljno nadražaja, a svaki dodatni može da bude kontraproduktivan, pa ne treba preterivati - tvrdi Dženet Di Pjetro, psiholog sa američkog Univerziteta Johns Hopkins, piše "The Washington Post".

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još