NE TREBA IH ZANEMARITI: Pet ranih simptoma depresije

Depresija je jedna od najčešćih mentalnih bolesti u svetu, zbog čega je važno da naučite da prepoznate njene simptome i na vreme se obratite psihoterapeutu, psihijatru ili nekoj drugoj stručnoj osobi koja može da vam pomogne.

Gubitak nade

Jedan od prvih i najočiglednijih znakova depresije je gubitak nade.

On se manifestuje naglom pojavom pesimizma, gubitkom vere u sebe i uverenjem da je svet nepravedan i da je uzaludno pokušati uraditi bilo šta za sebe ili druge.

Manjak entuzijazma za hobije

Ako vam naprasno više nije stalo da vaših interesovanja i hobija, koji su vam do skoro pričinjavali zadovoljstvo, trebalo bi da se zapitate da li se iza manjka entuzijazma za ove aktivnosti krije neki ozbiljniji problem.

Nesanica

Da li vam je u poslednje vreme teško da zaspite? Ili se možda često budite noću? Moguće je da je vaša nesanica izazvana depresijom, naročito ako se ona javila iznenada i vi se ranije niste žalili na loš san.

Nagle promene u apetitu i težini

Depresija može dovesti do naglog povećanja ili smanjenja apetita i sledstveno tome, rasta ili pada telesne težine. Ako primetite da ste odjednom gladniji nego ranije, obratite se lekaru.

Preporučljivo je da isto učinite i ako odjednom prestanete da jedete onoliko koliko ste navikli.

Nemogućnost kontrole emocija

U slučaju da vas u poslednje vreme obuzimaju emocije i niste u stanju da ih iskontrolišete, velike su šanse da se nalazite u ranom stadijumu depresije.

Kada se tako osećate, važno je da se suzdržite od donošenja ishitrenih odluka, zbog kojih ćete kasnije zažaliti.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još