DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Zašto je koži potreban vitamin C?

Long story short - da, serum sa vitaminom C i te kako je poželjan u skin care rutini i, verovali ili ne, vitamin C je sastojak koji dermatolozi najviše i najčešće preporučuju, bez obzira na to koji problem sa kožom imate. Zašto?

Znamo da je vitamin C dobar za naše zdravlje i jak imunitet - smatrajte da slično radi i kada je u pitanju nega kože. Ovaj vitamin je jak antioksidant koji sprečava da slobodni radikali i zagađivači iz spoljašnje sredine dospeju do vaše kože i naprave štetu. Moć vitamina C koja se najviše ističe je ujednačavanje i posvetljivanje tena, naročito ukoliko vas muče tamnije mrlje nastale, recimo, nakon povlačenja bubuljica.

Oksidativni stres (koji nastaje kada proizvodnja slobodnih radikala nadvlada sposobnost tela da ih neutralizuje) slabi našu kožu, ubrzava starenje, ali i izaziva hiperpigmentaciju koja je posledica akni ili oštećenja od sunca. Kao moćan lokalni antioksidans, vitamin C takođe stimuliše proizvodnju kolagena u koži i deluje antiinflamatorno što je dobra vest za sve nas koji se borimo sa bubuljicama, masnoćom ili mitiserima, kao i za one koji se bore protiv starenja.

Lako nam je da zaključimo - svi imaju korist od vitamina C - bez obzira na to da li želite da usporite starenje, smirite crvenilo, ujednačite ten ili jednostavno postignete tu savršenu blistavost kože.

Za beauty industriju, korišćenje vitamina C za kreiranje proizvoda za negu koji treba da budu zaista efikasni prilično je izazovno - aktivni sastojci potrebni za stvaranje snažnog seruma su izuzetno osetljivi na oksidaciju i izlaganje svetlosti, pa je pakovanje ovih proizvoda jednako važno kao i sama formula.

Neki od najpopularnijih oblika vitamina C u nezi kože su askorbinska kiselina (takođe L-askorbinska kiselina), magnezijum askorbil fosfat, natrijum askorbil fosfat i askorbil tetraizopalmitat. Imajte na umu da, ako se ništa od navedenog ne nalazi u prvih nekoliko sastojaka seruma, proizvod nije dovoljno moćan da pokaže rezultate. Dakle, obratite pažnju na deklaraciju!

Bilo bi idealno da serum sa vitaminom C bude upakovan u hermetički zatvorenu posudu sa pumpicom, koja je ili neprozirna ili od ćilibara, da bi se izbegla oksidacija i izlaganje svetlosti. Većina seruma, ipak, dolazi sa pipetom koja nažalost omogućava svakodnevno izlaganje svetlosti i vazduhu, ali iako ovo nije najbolja opcija, to ne znači da su ovakvi proizvodi loši.

Još jedna stvar je izuzetno važna - rok trajanja. Uobičajeno je da serum sa vitaminom C "ističe" 6-12 meseci nakon otvaranja, ali ukoliko primetite da je promenio boju, teksturu, miris ili postao zamućen, odmah prestanite sa korišćenjem koliko god vremena da je prošlo jer to znači da više nije pogodan za upotrebu.

Vitamin C možete da koristite samo jednom dnevno i to ujutru - budući da je koža preko dana najviše izložena štetnim uticajima. U suprotnom, ukoliko ga koristite uveče, on može sprečiti delovanje drugih aktivnih sastojaka kao što je, recimo, retinol. Nakon čišćenja, toniranja i eventualno hidratacije drugim serumom, nanesite sloj seruma sa vitaminom C, a zatim rutinu završite hidratantnom kremom i SPF-om.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još