Komisija vraća dva miliona dinara Telekomu Austrije

BEOGRAD, 15. maja (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije će okončati postupak provere procene monopolske pozicije Telekoma Austrija u slučaju kupovine večinskog udela u Telekomu Srbije i toj kompaniji vratiti dva miliona dinara, rečeno je agenciji Beta u Komisiji.

Austrijski Telekom je krajem januara tražio da Komisija po skraćenom postupku odlučuje o njegovoj prijavi nameravane koncentracije kapitala na srpskom tržištu telekomunikacija, za šta je uplatio naknadu od dva miliona dinara.

Telekom Austrija je tražio odobrenje Komisije za kupovinu 51 odsto kapitala Telekoma Srbija, a u Srbiji je već vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl.

Komisija je početkom marta odlučila da ne prihvati zahtev te kompanije da u skraćenom postupku odlučuje o njenoj prijavi već da po službenoj dužnosti, odnosno u roku od tri meseca, donese rešenje. "Komisija će u skladu sa zakonon završiti postupak po zahtevu Telekoma Austrija, jer je poništen tender za prodaju Telekoma Srbije, i toj kompaniji vratiti uplaćenu naknadu za izdavanje rešenja", naveli su u Komisiji.

Telekom Austrija je jedini dostavio ponudu za kupovinu Telekoma Srbije, ali je Vlada Srbije 5. maja odlučila da je ne prihvati jer nije odgovarala uslovima tendera. Austrijska kompanija je posle dva roka za poboljšanje ponude predložila cenu od 800 miliona evra za 51 odsto kapitala, plus 300 miliona evra koji bi bili usplaćeni u ratama u narednih devet godina.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.