VIŠE OD MESTA ZA ŠETNJU: Život u blizini zelenih površina smanjuje rizik od moždanog udara

Zelene površine vam daju više od mesta za šetnju, one mogu da utiču na vaše šanse da doživite moždani udar, prema novoj studiji koja povezuje život blizu zelene površine sa 16 odsto smanjenjem rizika od moždanog udara.

Za potrebe istraživanja, obližnje zelene površine su računate kao one unutar 300 metara od kuće. Podaci uzeti iz javnog zdravstvenog sistema koji pokrivaju više od 3,5 miliona odraslih u katalonskoj regiji Španije prikupljeni su tokom 2016. i 2017. godine.

Iako podaci ne pokazuju da su zelene površine direktan uzrok smanjenja rizika od moždanog udara, istraživači napominju da je asocijacija dovoljno jaka da opravda dalju istragu, i da podrži ideju da je više prirode korisno za naše zdravlje.

- Studija pokazuje važnost determinanti životne sredine u riziku od moždanog udara - kaže neurolog dr Karla Aveljaneda, iz "IMIM-Hospital del Mar" u Barseloni, Španija.

Ona je dodala da, s obzirom na to, "da se predviđa da će se incidencija, mortalitet i invaliditet koji se pripisuju bolesti povećati u narednim godinama, važno je razumeti sve uključene faktore rizika".

Zelenilo i prirodno okruženje mogu da poboljšaju zdravlje na više načina: mogu da smanje stres, mogu ljudima dati mesta za vežbanje i mogu zaštititi mentalno zdravlje. Čini se da postoji i određeni uticaj na verovatnoću cerebrovaskularnih problema.

Naravno, postoji mnogo više faktora koje treba uzeti u obzir od obližnjeg zelenila. Tim je takođe posmatrao tri atmosferska zagađivača u istoj studiji: azot dioksid (NO2), čestice ispod 2,5 mikrona (PM2,5) i čestice čađi.

Kao što je utvrđeno u prethodnim studijama, veća izloženost ovim zagađivačima bila je povezana sa većim rizikom od moždanog udara.

Prethodne studije su takođe otkrile da je veća izloženost ovim zagađivačima povezana sa nešto većim rizikom od moždanog udara.

U ovoj nedavnoj analizi, na primer, za svako povećanje od 10 mikrograma NO2 po kubnom metru rizik se povećava za četiri odsto.

- Trebalo bi imati na umu da, za razliku od drugih zagađivača vazduha, koji imaju različite izvore, NO2 uglavnom izaziva drumski saobraćaj - kaže epidemiolog za životnu sredinu Ketrin Tone, istraživač u ISGlobal.

- Zbog toga, ako zaista želimo da smanjimo višestruke rizike koje ovaj zagađivač predstavlja po zdravlje ljudi, moramo da primenimo mere za smanjenje upotrebe automobila - dodaje.

Ove veze, između zelenih površina i rizika od moždanog udara, i zagađivača vazduha i rizika od moždanog udara, prijavljivane su ranije, ali nekoliko prethodnih studija je sagledalo veliki uzorak i ušlo u toliko detalja u sagledavanju kako okolnog zelenila tako i kvaliteta vazduha.

Dalja istraživanja bi mogla da ispitaju zašto se čini da više zelenih površina utiče na smanjenje rizika od moždanog udara za ljude koji žive u njihovoj blizini. Istraživači takođe pozivaju na revidiranje propisa o dozvoljenim nivoima zagađivača u gradovima.

Povezanost između rizika od moždanog udara, zelenih površina i zagađivača ostala je čak i kada se kontrolišu socioekonomski faktori, starost i navike pušenja, što ukazuje na to da plaćamo cenu u smislu našeg zdravlja kada odlučimo da živimo u urbanim sredinama.

- Moramo težiti da postignemo održivije gradove u kojima život ne znači povećan rizik od bolesti - kaže neurolog dr Džauma Rokuer, takođe iz "IMIM-Hospital del Mar".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još