OPTUŽENA DA JE USMRTILA SUPRUGA: Počinje suđenje Amerikanki koja je napisala esej "Kako ubiti svog muža"

Počinje suđenje Nensi Krempton-Brofi, koja je optužena da je ubila supruga - kuvara Danijela Brofija, u junu 2018. godine.

Suđenje ženi koja je bila poznata kao pisac ljubavnih romana i koja je, između ostalih, autor i eseja "Kako ubiti svog muža" odvijaće se u Oregonu.

Žena (71) je optužena da je ubila muža da bi ostvarila korist veću od 1,5 miliona dolara.

Brofijevo telo pronašao je njegov kolega u kuhinji Kulinarskog instituta u Oregonu sa ranom od vatrenog oružja na leđima i još jednom u grudima.

Sudski dokumenti kažu da su istražitelji otkrili da je osumnjičena bila u centru Portlanda, gde je njen suprug radio, u vreme ubistva, ali je gospođa Krempton-Brofi kasnije rekla vlastima da je sve vreme bila kod kuće.

Ona je na kraju uhapšena u septembru 2018. godine i izjasnila se da nije kriva ni po jednoj tački optužnice.

Krempton-Brofi je nekada bila plodan romanopisac, objavila je knjige "Pogrešan ljubavnik" i "Pogrešan muž", a 2011, napisala je esej "Kako ubiti svog muža" za blog "See Jane Publish".

- Kao pisac jednog romantičnog, neizvesnog vremena, provodim mnogo vremena razmišljajući o ubistvu i, posledično, o policijskom postupku. Na kraju krajeva, ako bi ubistvo trebalo da me oslobodi, sigurno ne želim da provedem vreme u zatvoru. Lakše je želeti da neki ljudi budu mrtvi nego ih stvarno ubiti. Ali ono što znam o ubistvu je da svako od nas ima to u sebi kada je dovoljno podstaknut - napisala je u eseju.

Krempton-Brofi je 3. juna 2018. godine na Fejsbuku podelila vest o ubistvu svog muža:

- Za moje prijatelje i porodicu na Fejsbuku, imam tužne vesti. Moj muž i najbolji prijatelj, kuvar Dan Brofi je ubijen juče ujutro. Za one od vas koji su mi bliski i smatraju da je ovo zaslužilo telefonski poziv, u pravu ste, ali ja se trenutno borim da sve shvatim.

Par je bio u braku 26 godina.

Tužioci kažu da je nekoliko dana nakon ubistva, osumnjičena tražila od detektiva koji rade na slučaju pismo u kojem se navodi da ona nije osumnjičena, kako bi ga mogla da od osiguravajuće kompanije uzme 40.000 dolara.

Istražitelji su u početku otkrili da je mogla da prikupi više od 350.000 dolara vrednih polisa životnog osiguranja nakon smrti svog muža.

Godine 2020, kada je otpečaćeno više dokumenata u slučaju, tužioci su izjavili da je par bio pod finansijskim pritiskom i da je gospođa Krempton-Brofi mogla da zaradi 1,5 miliona dolara od muževljeve smrti.

Nakon pucnjave, osumnjičena je policiji predala pištolj koji je odgovarao izgledu oružja korišćenog u ubistvu, ali se prvobitno smatralo da nije upotrebljen.

Vlasti tvrde da je pre ubistva Krempton-Brofijeva kupila zamenski klizač i cev na Ibeju, i da je te delove stavila na oružje pre nego što je pucala na svog muža, da bi ponovo sastavila pištolj sa originalnim delovima.

Policija kaže da nikada nije pronašla delove pištolja za koje veruje da su korišćeni u pucnjavi.

- Nensi Brofi je planirala i izvela ono za šta je verovala da je savršeno ubistvo. Ubistvo za koje je verovala da će je osloboditi stege finansijskog očaja i da će ući u život finansijske sigurnosti i avanture - naveo je Rod Anderhil, tadašnji okružni tužilac, u sudskim podnescima iz 2020.

Očekuje se da će suđenje trajati četiri nedelje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još