VLASTI POMAŽU SVOJIM GRAĐANIMA DA LAKŠE DOĐU DO KROVA NAD GLAVOM: Kanada će na dve godine zabraniti strancima da kupuju nekretnine

Kanadske vlasti najavile su da će na dve godine stranim ulagačima zabraniti kupovinu nekretnina kako bi spustile cene kuća u državi i omogućile sopstvenim građanima da lakše dođu do "krova nad glavom".

Ministarka finansija Kristija Frilend u ovogodišnji budžet uvrstila je niz mera s ciljem suzbijanja rekordnih cena nekretnina u Kanadi.

Naime, cene nekretnina u toj državi su prošle godine skočile za više od 20 odsto, a značajno su porasle i cene najma, piše "The Guardian".

Vlada je najavila dvogodišnju zabranu kupovine nekretnina za strance, kao i veće poreze za one koji prodaju kuću ili stan u roku od godinu dana nakon kupovine. Obe mere se ne odnose na neke izuzetke, poput stranih državljana sa stalnim boravištem i stranih studenata.

U budžetu su takođe određene milijarde za nove stambene objekte i mere za pomoć Kanađanima koji pokušavaju da dođu do prve nekretnine, uključujući novi štedni račun i promenu poreske politike pri kupovini prve kuće.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još