Alek Bakalović novi predsednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Nadzorni odbor Bosna Bank International d.d. Sarajevo, uz prethodnu saglasnost Agencije za bankarstvo FBiH, imenovao je novu Upravu Banke. Funkciju predsednika Uprave zvanično je preuzeo Alek Bakalović, korporativni bankar sa dugogodišnjim iskustvom. Bakalović iza sebe ima više od 20 godina rada u međunarodnim finansijskim institucijama gde je bio na rukovodećim menadžerskim pozicijama izvršnog direktora i člana uprava u oblasti finansija i trezora, te investicionog i korporativnog bankarstva.

„Radujem se što ću svojim znanjem i iskustvom zajedno sa svojim kolegama dodatno unaprediti poslovanje BBI banke. Sinergijom novih i postojećih snaga, znanjem i stručnošću zajedno ćemo raditi na kvalitetu usluga i zadovoljstvu korisnika. Cilj nam je da našim klijentima budemo pouzdan finansijski partner”, izjavio je Alek Bakalović, predsednik Uprave BBI banke.

Nova članica Uprave BBI d.d. Sarajevo je i Azra Hadžiomeragić koja će rukovoditi segmentom za poslovanje sa stanovništvom. Magistar je ekonomskih nauka sa gotovo dve decenije iskustva u bankarstvu od čega više od deset godina na ključnim rukovodećim pozicijama. Poslednjih šest godina obavljala je funkciju direktora Retail prodaje u jednoj od najvećih banaka na bosansko-hercegovačkom tržištu. Vodila je projekat transformacije i digitalizacije poslovne mreže putem koje su, prvi put na tom tržištu, implementirane inovacije poput poslovnica bez keša i agilnog pristupa u prodaji.

Članica Uprave za rizike i finansije je Emina Šišić, koja je uspešnu bankarsku karijeru ostvarila radeći na rukovodećim pozicijama u nekoliko bankarskih institucija u Bosni i Hercegovini i Albaniji. MBA diplomu stekla je na Griffith College Dublin i Nottingham Trent University London.

Investicioni bankar Nedžad Gušić, kao član Uprave nastavlja rukovoditi segmentom poslovanja sa privredom. Magistar ekonomskih nauka u bankarskom sektoru radi više od petnaest godina na pozicijama člana uprave banke, direktora direkcije za razvoj i koordinaciju u sektoru Corporate, rukovodioca za poslovanje sektora za investicije i finansijski menadžment, te rukovodioca u segmentu za poslovanje sa srednjim preduzećima. Gušić je u izboru časopisa „International Business Magazine“ izabran za "Najboljeg korporativnog i investicionog bankara u BiH" u 2021. godini.

Bosna Bank International je prva banka u BiH i regionu koja posluje u skladu s islamskim finansijskim principima. Osnovana je 2000. godine, sa sedištem u Sarajevu. Osnivači BBI banke su banke investicionog rejtinga: Islamic Development Bank (IsDB), Dubai Islamic Bank (DIB) i Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB). BBI danas ima 37 poslovnih jedinica širom BiH. Bosna Bank International je 2021. godinu zaključila sa aktivom u iznosu od 1,5 milijardi KM i pozicionirala se na 6. mesto na bankarskom tržištu Federacije Bosne i Hercegovine. Ukupna aktiva je rasla za 13% ili 177 miliona KM u odnosu na kraj 2020. godine. Ukupna finansiranja klijenata iznosila su 891 milion KM, sa godišnjim rastom od 7% ili 56 miliona KM, dok su depoziti klijenata iznosili 1,2 milijarde KM i rasli za 23% ili 225 miliona KM.

Od 2010. godine BBI banka i njen BBI VIP Business Club organizuju Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicionu konferenciju koja je za deset godina održavanja stekla svetsku reputaciju i postavila BiH i region na investicionu mapu svieta. Sarajevo Business Forum je ove godine zakazan za 11. i 12. maj. Na konferenciji se očekuje učešće velikog broja privrednika i investitora iz celog sveta.

Foto: BBI

Pogledajte još