Organizatori otkrili ko su članovi žirija Sarajevo Photography Festivala

Organizatori Sarajevo Photography Festivala objavili su imena stručnog žirija koji će ocenjivati takmičarski deo programa festivala. Internacionalni žiri sastavljen je od eminentnih i nagrađivanih umetnika, eksperata u kategorijama fotografije koje će ocenjivati:

1. Modna fotografija - Edvin Kalić
2. Dokumentarna fotografija (reportaža) - Paul Lowe
3. Life - Damir Šagolj
4. Portret - Duško Miljanić
5. Mobilna fotografija - Jelena Janković
6. Kreativna fotografija - Bojan Hadžihalilović
7. Pejzaž/urbani pejzaž - Andrija Ilić
8. Venčanja - Arnej Misirlić

Edvin Kalić je modni fotograf koji u svom opusu ima mnogobrojne kampanje za domaće i strane brendove, modne editorijale, naslovnice magazina... Njegov rad obeležava eksperimentisanje kroz modnu i umetničku fotografiju. Svojim neobičnim i inovativnim pristupom fotografiji uspeo je da izgradi prepoznatljiv stil na tržištu Bosne i Hercegovine i pozicionira se u sami vrh fotografske scene.

Paul Lowe, dr. se smatra liderom u polju dokumentarne fotografije. Šef je Odseka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Master programu na Koledžu za komunikacije Univerziteta umetnosti u Londonu. Njegovo dosadašnje delovanje obeleženo je fotografisanjem konflikta, a samo neki od događaja koje je zabeležio ovaj višenagrađivani fotograf bili su pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, rat u Palestini, rat u bivšoj Jugoslaviji i uništenje Groznog. U aprilu 2005. godine objavljena je njegova knjiga "Bosanci" koja dokumentuje 10 godina ratne i posleratne situacije u Bosni i Hercegovini.

Damir Šagolj je višestruko nagrađivani fotoreporter. Za svoj fotoreporterski rad nagrađivan je najznačajnijim svetskim strukovnim nagradama, uključujući Pulicerovu i nagradu World Press Photo, a 2017. je proglašen Reutersovim fotografom godine. Predavač je na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) i direktor WARM fondacije - međunarodne fondacije koja se bavi savremenim svetskim sukobima, izveštavanjem o ratu, ratnoj umetnosti, ratnom sećanju, te promociji novih talenata i obrazovanja. Fondaciju su osnovali neki od najpoznatijih ratnih reportera iz celog sveta.

Jelena Janković je beogradska fotografkinja sa zagrebačkom adresom koja je za svoj rad dobila brojne međunarodne nagrade, a izlagala je na mnogo grupnih i samostalnih izložbi od Beograda i Zagreba, preko Budimpešte, pa sve do Njujorka, gruzijskog Tbilisija i nigerijskog Lagosa. Njene fotografije našle su se u mnogim prestižnim publikacijama kao što su Rolling Stone, National Geographic, Der Spiegel, Professional Photographer, ELLE i mnoge druge.

Duško Miljanić je crnogorski fotograf, magistar Odsjeka fotografije. Osim reklame, Miljanić je sveprisutan i u umetničkoj fotografiji. Učestvovao je na preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a za svoj autorski rad u oblasti fotografije i videa, Duško je dobitnik nekoliko značajnih nagrada međunarodnih institucija i festivala, među kojima su najznačajnije nagrada Svetske asocijacije umetničkih fotografa FIAP 2014. godine i nagrada Sterija za fotografiju u pozorišnoj umetnosti, 2017.godine.

Bojan Hadžihalilović je jedan od osnivača dizajnerskog studija Design TRIO Sarajevo, te osnivač agencije Fabrika-Sarajevo koja se bavi dizajnom, kompjuterskom grafikom, TV animacijom, produkcijom TV spotova i marketing komunikacijama. Radovi grupe Trio i Fabrika su publikovani u magazinima: "Graphis", "Print", "How", "Step inside Design", "Life", "Newsweek, "The Face", "Creative Review", "Art Press", "Print", "Flash Art". Bojan Hadžihalilović predaje na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, Odsek za grafički dizajn.

Andrija Ilić je srpski fotograf koji preferira dokumentovanje sudbina običnih ljudi u neobičnim trenucima, a fasciniraju ga etno motivi različitih kultura. Njegovi radovi su objavljivani u svetskim novinama i časopisima: News Week, Playboy, Times, Guardian, Focus, Suddeutche Zeitung - izdanje za mlade, Elsevier, Irish Times, Berlingske Tidende… Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada za fotografiju: nagradu Ringier, YU Press za fotoreportažu, nagradu UNS-a (Udruženje novinara Srbije) za fotografiju godine, nagradu Beta foto konkursa i drugih.

Arnej Misirlić je wedding fotograf i režiser, tvorac nekoliko kratkih filmova, ispred čijeg objektiva su se našle mnoge ličnosti BH scene i regiona. Autor je mnogobrojnih muzičkih spotova i reklama za neke od najznačajnihih brendova u regionu. Osnivač je Šećerlama wedding photography studija, te Komitet Production-a. Kao fotograf venčanja radi širom svijeta.

Podsetimo da su prijave za Sarajevo Photography Festival u toku i traju do 30. aprila 2022. godine. Grand Prix nagrada je novčani iznos od 5000KM.

Sve informacije oko uslova učešća na festivalu možete naći na web stranici (sarajevophotofest.com), kao i na Facebooku (https://www.facebook.com/SarajevoPhotographyAward) i Instagramu (https://www.instagram.com/sarajevophotographyfestival/).

Festival su podržali: Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Grad Sarajevo, ASA Banka i BH Telecom. Generalni me-dijski pokrovitelj je Klix.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još