RECEPT DANA: Tart od dunja

Sastojci:

- 125 g putera
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 255 g brašna
- kora ½ limuna
- 2 žumanca
- 2 supene kašike vode ili mleka
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta (nije obavezno)

Za fil:

- 300 g preliva od dunja
- 700 g dunja (oko 2 veće dunje) iseckane na tanke komade
- 1 kašičica putera
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice cimeta

Preliv od dunja:

- 2 veće dunje
- 180 ml soka od jabuke
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muškantnog oraščića
- prstohvat kranfilića

Priprema:

U činiji pomešati sve sastojke za testo osim vode: puter (malo istopljen), šećer, so, brašno, limunovu koru, žumanca i vanilin ekstrakt. Testo se može mešati mikserom (koristiti nastavke za testo), a može se i umesiti rukom.

Kada testo dobije izgled mrvica hleba dodati 2 kašike vode i dobro sjediniti. Gotovo testo umotati folijom i staviti u frižider oko pola sata.

Dve veće dunje očistite i iseckajte na krupnije komade. Druge dve dunje (ili jednu zavisno od toga kako želite da ukrasite tart) iseckajte na tanke kriške/listiće. Krupnije komade stavite u šerpu i pustite da se kuvaju na laganoj vatri sa ostalim sastojcima za sos od dunja. Povremeno mešajte. Kada sok ispari, sklonite sa vatre i pustite da se malo ohladi. Izmiksajte u blenderu, pa vratite još 4-5 minuta šerpu na šporet.

Na čistoj ravnoj površini pospite brašno i oklagijom razvucite testo koje je stajalo u frižideru. Prenesite ga u puterom premazan pleh. Odsecite višak testa i oblikujte ga tako da dobije oblik pleha. Pre nego ubacite da se peče na par mesta ga izbockajte viljuškom. Pecite ga 15 minuta na 180 stepeni.

Izvadite i pustite testo da se ohladi 10 minuta. Dok se testo hladi, na laganoj vatri u tiganju pomešajte tanke kriške dunja sa cimetom, šećerom i puterom. Dovoljno je da kriške mešate oko 5 minuta.
Koru za tart premažite sosom i po vrhu poređajte dunje u obliku koji vam odgovara. Vratite u zagrejanu rernu još 15-20 minuta.

Izvor: Hedonista.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još