ZVANIČNI PODACI: Oko 2,8 miliona građana Srbije su pušači

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da oko 2,8 miliona građana Srbije konzumira cigarete, saopštila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), čije je istraživanje pokazalo da čak 60 odsto ispitanika ne čita upozorenja na paklicama. Anketa NOPS-a na uzorku od 1.688 ispitanika pretežno starosti od 21 do 40 godina, odnosno 66,7 odsto (1.126 ispitanika), pokazuje, takođe, da su 74 odsto aktivni pušači.

NOPS je sproveo anketu o indeksu informisanosti korisnika duvanskih proizvoda kako bi se pomoću dalje edukacije i informisanja podigla svest korisnika o štetnosti pušenja i alternativnim duvanskim rešenjima.

Zanimljiv podatak je da su gotovo dve trećine ispitanika ženskog pola i to 67,9 odsto. Od ukupnog broja učesnika 74 odsto su aktivni pušači, dok je njih 10,2 odsto prešlo na proizvode koji funkcionišu na bazi zagrevanja duvana, a manje od dva odsto koriste elektronske cigarete, preneo je Tanjug.

Duvanski dim je globalni problem, ali u zemljama istočne Evrope posebno, jer se čini da je konzumiranje cigareta stil života i svakodnevica većine stanovnika, saopštio je NOPS. Čak 68,6 odsto ispitanika je izjavilo da puši duže od 10 godina.

Kada je u pitanju informisanost o štetnim sastojcima i uticaju duvanskih proizvoda, 67 odsto ispitanika se slaže da duvanski dim loše utiče na zdravlje nepušača. Više od 40 odsto ispitanika ne misli da je nikotin najveći problem kod pušača.

Anketa je pokazala da čak 60 odsto ispitanika ne čita upozorenja na paklicama.

Na pitanje da li smatraju da u svakom trenutku mogu ostaviti duvan, njih čak sedam od 10 kaže da ne mogu.

Iako je 1.058 anketiranih (63 odsto) izjavilo da su upoznati sa razlikom između konvencionalnih cigareta i proizvoda na bazi zagrevanja duvana, 60 odsto njih smatra da ti proizvodi nisu manje štetni od cigareta.

Još veći broj ispitanih (66 odsto) smatra da su e-cigarete podjednako štetne kao klasične cigarete. Ipak, 29 odsto ispitanika smatra da alternativni duvanski proizvodi ne štete ljudima u njihovoj okolini, dok gotovo isti procenat nema stav na ovu temu.

Imajući u vidu da veliki broj ispitanika nema dovoljno informacija, a ni formiran stav o dostupnosti alternativnih duvanskih proizvoda, u narednom periodu planirano je organizavanje konferencije na kojoj će govoriti eksperti i pokušati da na osnovu trenutno dostupnih informacija, sprovedenih naučnih studija i istaživanja, što objektivnije informišu korisnike o štetnosti tradicionalnih duvanskih proizvoda i o karakteristikama novih duvanskih proizvodima.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još