OSAM SAVETA: Na koji način možete da popravite trenutno raspoloženje?

Ne postoji prekidač koji možete da pritisnete i odmah postanete srećni. Međutim, nauka je prešla dug put i otkrila neke iznenađujuće, pa čak i bizarne stvari koje se mogu koristiti za trenutno podizanje raspoloženja. Sklonite tmurne oblake sa puta i pogledajte svetliju stranu života.

Ovo su načini da popravite svoje raspoloženje i nelagodan trenutak pretvorite u lagodan:

1. Stavite kocku leda pozadi na vrat

Postavljanje kocke leda na to tačno mesto na vašem vratu je drevna kineska tehnika koja se zove Feng Fu. Veruje se da pomaže kod mnogih problema, uključujući glavobolje, nedostatak sna i poboljšanje raspoloženja. Naučna literatura uglavnom pominje njegove lekovite moći za lokalne probleme.

2. Pomirišite malo sveže pokošene trave

Pokazalo se da miris sveže pokošene trave čini čuda u smislu podizanja raspoloženja i oslobađanja od stresa. Postoje čak i pokušaji da se naprave sprejevi koji hvataju ovu magiju. Međutim, ovo neće važiti za ljude koji su alergični na polen i travu.

3. Opustite jezik u ustima

Ako želite da prekinete negativan unutrašnji dijalog na sekund, pokušajte jednostavno da opustite jezik u ustima na neko vreme. Psihijatri se slažu da ovo može prekinuti začarani krug misli koje se vrte u vašoj glavi i može vam pomoći da očistite svoj um.

4. Popravite svoje držanje - uspravite se!

Dobro držanje zaista čini da se osećate kao pobednik. Istraživanja pokazuju da uspravno držanje može učiniti da se osećate budnije i entuzijastičnije, da se osećate manje uplašeno i da imate veće samopoštovanje. Čak vam može pomoći da se osećate odlučnije kada se suočite sa problemom.

5. Stavite malo soli na jezik

Za ljude koji pate od teških talasa anksioznosti, čini se da jednostavno stavljanje prstohvata soli na njihov jezik može u velikoj meri pomoći situaciji. Ovo angažuje vaša čula i odvlači vas od fokusiranja na stvar oko koje paničite. Međutim, neki pojedinci mogu iskusiti kratak dah zbog proizvodnje kiseline koju stimuliše so, zato budite oprezni.

6. Igrajte se sa zemljom

Ako želite da popravite raspoloženje ponekad morate da uprljate ruke. Istraživači iz Velike Britanije su otkrili da je "prijateljska" bakterija koja se obično nalazi u zemljištu podstakla moždane ćelije da proizvode hemijski serotonin, koji ima sličan efekat kao antidepresivi. Dakle, zasadite svoju baštu ili se igrajte sa saksijama u kući tako što ćete saditi neko cveće ili začinsko bilje.

7. "Leptir" trik sa rukama

Stavite ruke na grudi u obliku leptira. Sada počnite nežno, ali ritmično da pomerate jednu ruku, a zatim drugu. Ova tehnika se zove tapkanje leptira i to je samoumirujuća veština za opuštanje tela i smirivanje uma. Deluje tako što aktivira naš parasimpatički nervni sistem i može biti upravo ono što vam treba sledećeg puta kada budete panični ili anksiozni.

8. Pojedite malo čokolade

Malo slatkiša za taj slatki život. Čini se da posebno čokolada ima neke veoma snažne sposobnosti za podizanje raspoloženja. Antioksidans u čokoladi (resveratrol) pravi mešavinu endorfina i serotonina - hemikalija koje vas čine srećnim i zadovoljnim.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još