OGRANIČITE NJIHOV UNOS: Koje namirnice imaju loš uticaj na zdravlje srca?

Iako se danas restorani, posebno brze hrane, često i otvoreno hvale specijalitetima koji se spremaju na svinjskoj masti i imaju mnogo kalorija, lekari često napominju da zbog srca, takvu hranu treba izbegavati uvek, bez obzira na životno doba.

Nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti rad srca, ali kardiolog dr Džef Eterton naglašava da možemo da uživamo u baš svakoj vrsti hrane, dokle god sledimo nepisano pravilo koje važi za sve životne radosti i užitke: Budite umereni.

U protivnom, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu da ugroze kardiovaskularno zdravlje, ističe kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok sadržaj zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. A od svih prženih užataka, pomfrit se pokazao kao najgori.

- Kao da ste uzeli komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga propržili i dobro posolili - objašnjava dr Eterton, i dodaje da je "problem što nam tela žude za natrijumom i lošim masnoćama".

Pomrit, savetuje on, pokušajte da zamenite zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su takođe ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od zastoja srca. Ali, suprotno uvreženom mišljenju, dr Eterton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji. Zbog većeg sadržaja zasićenih masti najgora je kobasica.

- Zato se možda možete osećati malo bolje ako za doručak uz jaja, ispržite par komada slanine - kaže doktor.

Crveno meso

Crveno meso sadrži značajnu količinu holesterola i zasićenih masti i supstancu koja je poput aminokiselina, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca.

- Kako biste bili sigurni, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto ishrane - rekao je kardiolog za "Thrillist", i dodao da to pravilo važi i za svinjetinu koja je takođe puna zasićenih masti.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još