VREME JE ZA PROMENE: Kojih sedam zdravstvenih problema uzrokuje loša ishrana?

Ako se ponekad probudite mrzovoljni, naduti, ili bez energije, moguće je da je reč o lošem danu, nedovoljnoj količini sna ili jednostavno, okolnostima. Ali, ako vam se to događa često, postoji mogućnost da problem leži u onome što jedete.

Iako neretko posežemo za slatkišima i grickalicama, neuravnotežena ishrana svakako ostavlja tragove na organizmu koji se često ignorišu, a ne bi trebalo.

Postoji nekoliko poznatih signala koje telo šalje kao poruku da je vreme za promenu ishrane.

Stalan osećaj nadutosti

Nakon obilnog obroka, često se osećamo naduto. To je prirodan proces probave teške hrane u želucu, pa ga ne registrujemo kao nešto što bi trebalo da nas zabrinjava. Ali, koliko ste često naduti?

Ako vas posle svakog obroka prati ovaj osećaj, to je jasna poruka da vam trenutni način ishrane ne odgovara.

Time samo opterećujete želudac i sistem organa za varenje, a hranjenje organizma nutrijentima, što je osnovni zadatak ishrane, je otežan.

Zatvor

Zatvor je najčešći i najrašireniji simptom loše ishrane. Na njega, srećom, mnogi reaguju pravovremeno, pa izmene način ishrane, ali, nažalost – samo privremeno dok zatvor ne prođe. Ako vam se ovaj simptom stalno vraća po povratku na stare navike, vreme je za promenu.

Zatvor vam poručuje da ne unosite dovoljno vlakana u organizam. Vlakna omogućavaju protok supstanci kroz creva, pa je njihov unos neophodan. Možete ih pronaći u voću, povrću, mahunarkama i žitaricama.

Loše raspoloženje

Kako god da ste se do sad nosili sa lošim raspoloženjem, glavni razlog mogao bi da bude upravo ono što jedete.

Nagli prestanak unosa ugljenih hidrata, ili smanjen nivo šećera u krvi utiču na negativno raspoloženje. Potrudite se da unosite one namirnice koje sadrže serotonin - hormon sreće.

Konstantan osećaj gladi

Stalno prisutan osećaj gladi može da vas prati onda kada prestanete da unosite dovoljno nutrijenata u organizam. To će se dogoditi ako budete konzumirali hranu koja će vam ispuniti želudac, ali organizmu dati vrlo malo.

Ovaj simptom može da se javi posebno ako ste na dijeti, pa ciljano ne unosite hranu tokom dana. Tada neretko prekršite program dijete tokom noći, kada naglo posegnete za hranom upravo zbog nedostatka važnih hranjivih supstanci. Zato je preporuka da dijetu i izgladnjivanje zamenite balansiranom ishranom.

Nedostatak energije

Kompleksni ugljeni hidrati, masti, proteini i vitamini – sve to je potrebno organizmu i nalazi se u uravnoteženom načinu ishrane. Izostankom bilo kog od navedenih nutrijenata možete da se dovedete do nedostatka životne energije, ili osećaja mrzovoljnosti.

U tom slučaju, preporučuje se povećan unos namirnica koje sadrže gvožđe, budući da je ono neophodno za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija u organizmu.

Na raspoloženje može da utiče i manjak vitamina i omega 3-masnih kiselina. Zato je važno u uravnoteženu ishranu uključiti namirnice bogate folatima i vitaminom B12 koji pozitivno utiču na raspoloženje.

Iznenadne prehlade

Ako često patite od iznenadnih prehlada, posebno onda kada to nije uobičajeno, razlog bi se takođe mogao nalaziti u vašem tanjiru. Manjak vitamina C koji jača imunitet može da dovede do opšte slabosti, pa i čestih prehlada.

Isto tako, razne dijete i prehrambene restrikcije mogu negativno da utiču na rad štitne žlezde koja reguliše telesnu temperaturu. Zbog toga je potrebno da imate pravilnu i uravnoteženu ishranu, kako bi imunološki sistem funkcionisao neometano.

Suva koža

Koža, kao naš najveći organ, najpre će pokazati nedostatke u ishrani. Suva koža možda može da bude stvar genetike ili vremenskih uslova, ali ako je to nešto što vas prati stalno, opravdanje bi trebalo potražiti u načinu ishrane.

Osim suve kože, mogu se pojaviti i akne i bubuljice, što uglavnom prouzrokuje nedostatak vitamina A. Ovaj vitamin zaslužan je za zdravlje kože, pa osim akni, njegov nedostatak može da prouzrokuje lomljive nokte.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još