KRATKI ŠOKOVI ZA TELO: Izlaganje naletima stresa može da doprinese zdravlju

Prema rečima stručnjaka, hronični stres može da se ublaži uvođenjem kratkih "šokova" za telo tokom dana.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da izlaganje naglom stresu u malim intervalima, poznatog kao hormetički stres, može da poveća našu sposobnost da se nosimo sa fizičkim, mentalnim i emocionalnim izazovima.

Primeri hormetičkog stresa

Hladan tuš, sauna ili čak HIIT (intervalni trening visokog intenziteta) samo su neki primeri kako može da se podstakne hormetički stres radi opšte dobrobiti za telo i duh.

Dr Elisa Epel iz Centra za starenje, metabolizam i emocije na Univerzitetu u Kaliforniji, preduzela je opsežna istraživanja na ovu temu.

Govoreći za "Wall Street Journal", rekla je da postupci poput ledene kupke mogu da "stvore kratkoročne skokove biološkog stresa praćenog oporavkom i osećanjem olakšanja".

- Ova kratka razdoblja stresa šokiraju naš sistem na ćelijskom i molekularnom nivou, izazivajući naše telo da se prilagodi teškim uslovima i vrati ravnotežu - dodaje ona.

Fiziološki odgovor na takve šokove je aktivacija telesnog sistema za preživljavanje, što u osnovi dovodi telo u reaktivno stanje, koje podstiče obnavljanje i služi za poboljšanje funkcije ćelija.

Koliko dugo se treba izlagati takvim stresovima?

Istraživanja ukazuju na to da maksimalno vreme koje bi trebalo provesti u takvim aktivnostima ne sme biti duže od 15 minuta.

Važno je napomenuti da se hormetički stres razlikuje od hroničnog stresa, koji može da ima duboko negativan uticaj na naše zdravlje i dobrobit, kako fizički, tako i psihički.

Harvardski genetičar dr Dejvid Sinkler kaže da je ipak važno ne preterivati.

- Sve ove stvari o kojima govorimo, vežbanje, post, terapija hladnoćom i sauna, je najbolje koristiti kombinovano - kaže doktor.

On je takođe dodao da ljudi ne žele stalno da vežbaju, stalno da gladuju ili da menjaju visoke ili niske temperature. Samo žele da "šokiraju" telo, a zatim sebi priušte nekoliko dana oporavka.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još