ODRŽAĆE VAŠU TELESNU TEMPERATURU NIŽOM: Koja poza za spavanje je najbolja dok traju vrućine?

Ako je po danu vrućina često nepodnošljiva, ona može biti još i veći problem noću. Ako se cele noći vrtite po krevetu, tražeći najbolju pozu za spavanje i tražite najhladniji deo jastuka, stručnjak za spavanje Džejms Lejnhard kaže da postoji položaj spavanja u kojem ćete biti mirniji po sparnom vremenu, piše "Mirror".

Položaj za spavanje zaista može da utiče na kvalitet sna tokom toplih večeri, a stručnjak savetuje da izbegavate spavanje na stomaku, osim ako to apsolutno ne morate iz zdravstvenih razloga. Naime, spavanje na stomaku može izazvati nepravilno disanje i opšti nemir, što nikako nije korisno po toplom vremenu.

Takođe Lejnhard tvrdi da je položaj u kojem ležimo, glavni faktor u kontroli hlađenja tela, a najbolji položaj je, kaže, ono što on naziva položajem "sanjara" - što znači ležanje u polu-fetus položaju.

- Ako se noću vrpoljite i okrećete po krevetu, vaš broj otkucaja srca raste. Zato vam je toplije jer vam kroz telo pumpa više krvi, pa ćete biti još topliji kada je napolju prevruće - objasnio je on.

On je rekao i da je, iz njihovog iskustva, važno obezbediti udobnost u krevetu, kao i prilagoditi se pomenutom položaju, jer je to najbolji način da se noću održava niža telesna temperatura.

Izvor: Danas.rs/Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još