OBRATITE PAŽNJU: Zbog kojih pet grešaka koža prevremeno stari?

Nema devojke koja ne poklanja najveću pažnju koži lica. Toliko krema, seruma, tonika, maski služi da nam koža što duže bude glatka i jedra. Međutim, ako pravite neku od ovih grešaka, sav vaš trud može biti uzaludan. Pročitajte kojih pet grešaka mogu izazvati prevremeno starenje kože.

1. Spavanje sa šminkom

Ako sve češće legnete da spavate sa šminkom na licu, nanosite joj enormnu štetu. Ova navika može dovesti do pojave akni, iritacije kože, ali i ubrzanja procesa starenja. Slojevi šminke na licu mogu blokirati odvijanje bioloških procesa kojima se koža oporavlja tokom noći. Posledice mogu biti siv i beživotan ten, gruba koža bez sjaja i umoran izgled.

2. Zaboravljate da nanesete kremu na vrat

Mnogo žena gotovo da uvek preskoči da na ovaj deo tela namaže kremu ili serum. Ali, nemojte zaboraviti da i on stari poput lica i da je uz sve to, veoma izložen suncu. Kada nanesete preparat za kožu na lice, nemojte zaboraviti i vrat. Oduzeće vam svega par sekundi, a možete značajno usporiti proces starenja.

3. Ne nanosite SPF

Zaštita od sunca, ne samo kada se sunčamo, izuzetno je važna. UV zraci opšte nisu saveznici zdravlja vaše kože, već je mogu oštetiti. Potrudite se da lice, vrat i dekolte pre izlaska na sunce namažete minimalnim faktorom 30. Koristite šešire, kačkete i naočare za sunce.

4. Ishrana

Podjednako važno kao negovanje kože spolja, jeste i negovanje iznutra. Koži su neophodne hranljive materije jer je ona najveći organ u ljudskom organizmu. Morate joj obezbediti vitamine, posebno A, E, C, omega 3-masne kiseline i ostale korisne materije. Vitamin A pomaže u obnavljanju ćelija kože, dok je vitamin C snažan antioksidans koji štiti ćelije od delovanja slobodnih radikala. Uvrstite više voća i povrća u vaš svakodnevni meni, ali i ribu i orašaste plodove.

5. Nedovoljno hidratacije

Izgled i kvalitet kože zavise i od količine vode koju pijemo. Preporučuje se da pijete između 1,5 do 2 litra vode dnevno. Kada ne unosimo dovoljno vode, naš ten izgleda beživotnije, a pored toga i bore i nepravilnosti na koži postaju vidljivije.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još