SA UGRAVIRANIM KUKASTIM KRSTOM: Hitlerov sat prodat za milion dolara (VIDEO)

Na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama prodat je sat za koji se smatra da je pripadao Adolfu Hitleru. Proizvođač sata je kompanija "Huber", a na satu su ugravirani inicijali Hitlera i kukasti krst.

Aukcijsku prodaju koju je organizovala kuća "Alexander Historical Auction" u Merilendu, osudili su jevrejski lideri. Iz aukcijske kuće naveli su da je prodaja cilj da se sačuva istorija.

U katalogu prodaje navedeno je da je Hitler dobio sat kao poklon 1933. godine, a kao suvenir su ga zaplenili francuski vojnici koji su zauzeli Hitlerovu vikendicu u Berghofu 30. maja 1945. godine.

Na aukciji se našla i haljina koja je pripadala Hitlervoj ljubavnici Evi Braun, fotografije nacističkih lidera sa potpisima, zvezde koje su nosili Jevreji u Holokaustu.

U dokumentima koje je aukcijska kuća pripremila, navodi se da je nemoguće dokazati da li je Hitler nosio ovaj sat, ali da su stručnjaci zaključili da postoji apsolutna mogućnost da mu je pripadao.

Na aukciji nije postignuta planirana cena od dva do četiri miliona dolara, koja je bila očekivana po procenama stručnjaka, već je ručni sat prodat za 1,1 milion dolara.

Izvor: RTS
Foto: British Pathé - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još