DAR PRIRODE: Mnogobrojna lekovita svojstva kupina

Kupine su veoma ukusno bobičasto voće koje raste u grmlju punom trnja, a rasprostranjeno je širom planete. Kupine važe za voće sa najviše dijetalnih vlakana.

Kupine možemo jesti sveže, zamrznute ili u kompotu, a od njih se prave ukusni džemovi, sokovi, poslastice, pa čak i vina.

Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, imaju visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Siromašne su kalorijama, ugljenim hidratima i mastima, što ih svrstava u sam vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.

Antocijanin, koji borovnicama daje tamnu boju, jeste antioksidant za kojeg je dokazano da sprečava upalne procese u organizmu, ima moć da uništava slobodne radikale koji oštećuju ćelije organizma i uzrokuju nastanak raka. Istraživanja su pokazala da kupine sadrže i elaginsku kiselinu za koju je dokazano da preventivno deluje na nastanak kancerogenih obolenja.

Jedna šolja kupina sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina C koji, pospešuje rad imuniteta.

Najveća korist konzumiranja kupina krije se u fenolnoj kiselini, koju sadrže, a koja važi za moćan predkancerogeni agens. Kupine na 100 grama sadrže 5350 ORAC jedinica (kapacitet upijanja radikalnih jedinica), što ih svrstava u sam vrh voća - boraca protiv raka.

Pored svega ovoga, kupine veoma povoljno utiču na zdravlje srca, kože, čuvaju vid i reproduktivno zdravlje žena.

Veoma su dobre za probavu jer samo jedna šolja dnevno sadrži 30 odsto preporučene dnevne doze vlakana, pa se preporučuju i dijabetičarima.

Kupine su veoma bogate vitaminom K, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma u krvi, što nam jača kosti.

Izvor: Lifepressmagazin.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još