NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Da li salate mogu da zamene obrok?

Dijetalna jela mogu biti servirana u okviru bilo kog obroka. Osim glavnih ne smeju se zaboraviti ni užine. Uz njih najbrže za pripremu su i salate. U pojedinim slučajevima one mogu biti zamena za kompletan obrok.

Salate su značajne u dijetalnoj ishrani jer su izvor biljnih vlakana, antioksidanata i drugih antikancerogenih jedinjenja, daju baznu reakciju krvi i mokraće, izvor su brojnih vitamina kao i mineralnih materija i mogu da zasite. Konzumiraju se pre glavnog jela. Količina salate od svežeg povrća trebalo bi da bude od 200 do 250 grama za glavni obed.

Mogu se pripremati od voća i povrća ili njihove kombinacije. Salate koje se pripremaju od jedne vrste povrća su jednostavne. Biološki najvrednije salate su one koje sadrže raznovrsno povrće i povrće različitih boja (složene salate).

Jednostavne salate dobijaju naziv prema povrću od koga se pripremaju. Složene salate se pripremaju: sa više vrsta i više različitih boja sirovog povrća; sirovog i kuvanog povrća; sirovog povrća i jabuke; povrća (sirovog i kuvanog) u kombinacijom sa mesom (ribom); povrća (sirovog i kuvanog) u kombinaciji sa kuvanim krompirom, testom ili pirinčem...

Složene salate treba da predstavljaju kompletan obrok. Dijeta bez salate je lišena obilja minerala i vitamina. Ukoliko se povrće termički obrađuje treba da bude: kuvano u pari, blanširano ili tušeno. Za pripremu svežih salata treba koristiti ulja koja sadrže preko dva procenta linoleinske kiseline, kao što su: repičino i sojino ulje, maslinovo, nerafinisano ulje (bundevinih semenki, suncokreta, susama itd.), otkriva nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Prelivi, bez jakih kiselina

Vinegret preliv treba pripremati sa jabukovim sirćetom i dodavati sveže začinske biljke. Salate ne bi smele da budu prekisele jer ometaju proces varenja. Za složene salate mogu se koristiti razni prelivi: kiselomlečni proizvodi, naročito sa manjim sadržajem masti, razređena kisela pavlaka sa jogurtom, sojin umak, majonez i marinade. Salate se do začinjavanja čuvaju na temperaturi od četiri do osam stepeni Celzijusa.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još