PRIMENITE NEKOLIKO TRIKOVA: Kako ostaviti pušenje?

Kako ostaviti pušenje pitanje je svakog ko konzumira cigarete. Do sada sigurno znate koliko pušenje negativno utiče na zdravlje. Ako ste pokušavali da ostavite cigarete, znate da to nije jednostavan proces.

Na samom početku odvikavanja od pušenja morate imate snažnu volju i biti odlučni u toj nameri. Ako hoćete da prestanete samo kako bi zadovolji partnera ili porodicu, verovatno nećete uspeti.

Pokušajte da napravite spisak razloga zbog kojih želite da se rešite ove loše navike. Sačuvajte ga i detaljno pročitajte svaku stavku koju ste zapisali ako budete poželeli da zapalite cigaretu.

U nastavku je nekoliko predloga koje biste trebalo da imate na umu:

- Loš zadah i žuti zubi
- Neprijatan miris odeća, kose i kože
- Brži otkucaji srca i povišen krvni pritisak
- Ugrožavate nepušače oko sebe
- Novac
- Povećan rizik od raka pluća i drugih vrsta raka
- Opasnost od srčanih bolesti
- Problemi sa disanjem
- Bore
- Opasnost od bolesti desni

Kako ostaviti pušenje?

Izračunajte tačno koliko novca dnevno, mesečno i godišnje potrošite na kupovinu cigareta. Kada budete videli cifre, verovatno ćete se iznenaditi. Tada pomislite šta sve možete da uradite sa tim novcem. Možete pokloniti sebi lepo putovanje, skup kaput ili dizajniranu torbu.

Umesto što nakon obroka zapalite cigaretu, bolje izađite na svež vazduh i prošetajte. Sigurno će vam više prijati.

Podrška bližnjih će vam u ovom poduhvatu biti neophodna. Razgovarajte sa partnerom, porodicom i prijateljima. Možda neko od njih takođe želi da ostavi cigarete, pa ćete biti jedno drugom najveća podrška u kriznim situacijama.

Sklonite iz kuće sve što bi vas moglo asocirati na pušenje. Sve kutije cigareta, šibice, upaljače i pepeljare držite na nekom skrivenom mestu.

Najbolje je da proces ostavljanja cigareta započnete u periodu kada ste pod najmanjim stresom. Na primer, isplanirajte da će vam to biti zadatak dok ste na godišnjem odmoru.

Ako su vam cigarete služile za smirenje, zamenite ih šetnjom, vežbanjem, mirišljavom kupkom ili nekom drugom aktivnošću koja vam prija.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još