SAVREMENE TEHNOLOGIJE UZIMAJU DANAK: Dug boravak pred ekranima može uzrokovati probleme sa vidom

Savremene tehnologije osim dobrobiti donele su i probleme. Brojna istraživanja pokazuju da dug boravak pred ekranima i računarima može uzrokovati probleme sa vidom i nedostatkom koncentracije kod dece i mladih.

Prema poslednjim istraživanjima, deca i mladi starosti između osam i osamnaest godina - provode u proseku sedam sati dnevno ispred računara, mobilnih telefona, i drugih uređaja. Stručnjaci su saglasni - nisu kriva deca, već odgovornost snose roditelji.

- Od rođenja pa do druge godine deca ne bi trebalo da provode vreme ispred ekrana. Od druge do pete godine preporuka je da to ne bude više od jednog sata dnevno. Od pete, šeste godine, uzrast koji odgovara školskom, veoma je važno da roditelji, nastavnici, kreiraju individualni plan korišćenja digitalnih uređaja - izjavila je Dobrinka Kuzmanović, psiholog.

Stručnjaci kažu da nemaju odgovor na pitanje optimalnog vremena koje se može provesti ispred ekrana - ali znaju za signale koji upozoravaju da problem postoji. Kažu da su ograničenja neophodna kako bi deca imala vremena i za druge aktivnosti.

- Kada jasno vidite da je vezano za ekran, da druge aktivnosti trpe na račun tih aktivnosti ispred ekrana, da ima problema u školi, da ima problema u odnosu sa vršnjacima, da sve manje vremena provodi sa porodicom, to su indikatori da se upalila crvena lampica - dodala je Kuzmanovićeva.

Tokom pandemije deca su bila dodatno izložena računarima i višesatnom gledanju u ekran, što je, prema rečima stručnjaka, bio najčešći razlog dolaska na očni pregled.

- To je redovna pojava u poslednje dve godine. Zatim su taj rad za računarom prebacivali na igranje igrica za računarom, i glavna tegoba je - Ne vidim dobro! Ali - Ne vidim dobro ni na blizu ni na daleko. Tako stanje se leči primenom kapi, koje bukvalno nasilno hemijskim putem istegnu tu muskulaturu u oku, i dete onda u nekom periodu od više dana ne može dobro da vidi na blizu, ali to je jedini način da se više ponovljana akcija mišića raskine - objasnila je dr Dina Klevernić, oftalmolog.

Druga grupa simptoma je suvoća oka izazvana retkim treptanjem. Praćena je crvenilom i osećajem peckanja u oku. Istraživanja pokazuju da izloženost digitalnim uređajima - ne može dovesti do trajnog oštećenja oka.

- Najbolja prevencija je praviti pauze u radu prilikom rada za računarom. Najgora verzija je gledanje u telefon i ekran. Pauze bi trebalo da budu na svakih 45 minuta po minut, dva, gledanja na daleko jer je to način da se mišići oka istegnu i opuste - dodaje dr Klevernić.

Stručnjaci ukazuju i na to da su roditelji najbolji primer svojoj deci. Savetuju im da pokažu da mogu bez računara i mobilnih telefona, i ukazuju im na druge aktivnosti koje će im zaokupiti pažnju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još