Prodaje se luksuzna vila "srpskih kraljeva tekstila" Teokarevića

Retko se u prodaji nalaze istorijski objekti poput ovog - luksuzne predratne vile Teokarevića, srpskih "kraljeva tekstila". Reč je o pravoj palati koja se nalazi u Paraćinu na 988 m2 sa placom od 1.388 m2.

Ako se još kaže da je vilu gradio Aleksandar Đorđević, jedan od najpriznatijih srpskih arhitekata iza kojeg su ostali objekti poput Belog dvora, Doma Aerokluba, Beogradske berze (danas - Etnografski muzej) i Doma trgovačke omladine - postaje jasno o kako retkoj prilici je reč.

Vila se prodaje za 566.500 eura. Razlog za ovakvu, relativno nisku cenu je činjenica da vlasnica živi u inostranstvu i ne namerava da vraća u Srbiju.

Vila broj 1. Teokarevića, kako je zvanično nazvana kada je građena, smeštena je u neposrednoj blizini nekadašnje fabrike štofa koja je pripadala ovoj porodici čija se roba prodavala po celoj Evropi. Nakon Drugog svetskog rata bila je nacionalizovana kao i imovina ostalih ovdašnjih industrijalaca i veleposednika. Zidana je u francuskom stilu i sastoji se od četiri jednake etaže: podruma, prizemlja, sprata i potkrovlja. Svaka je bruto površine od po 247m2. Vila je, osim podruma, renovirana pre 20 godina. Sve etaže vile, od podruma, pa do potkrovlja, imaju zaseban deo koji je koristila posluga, od prostorija za njihov smeštaj i rad, pa sve do zasebnih stepenica. Prizemlje se pretežno sastoji od primaćih prostorija: većeg i manjeg salona sa kaminima, kao i radne sobe. Na gornjim etažama nalaze se: dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, kupatila i veći broj spavaćih soba. Visina plafona u prizemlju je 4m, dok je na ostalim etažama 3m. Palata je, u ono vreme, posedovala lift, koji sada nije u funkciji, kao i bazen u dvorištu. Krov je pokriven kamenim elementima iz inostranstva. Dvorište je popločano "behaton" pločama, uređeno je, ozelenjeno, redovno se održava i ima čak i bazen.

U dvorištu se nalazi garaža za dva vozila, dok sa bočne strane postoji dodatni parking prostor. Deo nameštaja se prodaje zajedno sa vilom, dok je onaj koji ima veću vrednost, u svakom smislu, predmet dogovora. Nekretnina je uknjižena 1/1, bez tereta i zabeležbi i useljiva u kraćem roku, po isplati. Grejanje je etažno na gas, nekada je bilo i na čvrsto gorivo. Vila, sa dvorišne strane, u prizemlju i na spratu, ima po terasu. Pruža se mogućnost korišćenja vile na više načina: za stanovanje ili za obavljanje većeg broja delatnosti. Ili kao reprezentativni rezidencijalni objekat, jer reprezentativna svakako jeste. Potrebna su izvesna ulaganja u vilu. Stepen ulaganja zavisi od namene korišćenja. Od Beograda je udaljena oko 1,5 sati vožnje, dok se iz Niša, Kragujevca i Bora stiže za oko 1 sat.

Par reči o arhitekti Đorđeviću: Zgrada Berze, danas Etnografski muzej na Studentskom trgu građena je u periodu 1932—1934, u duhu modernizma sa postavkom akademizma, pod vidljivim uticajem ar dekoa. Nagrađen je i otkupom projekata za Dom aerokluba i Dom Trgovačke omladine.

Arhitekta Aleksandar Đorđević je učestvovao i na konkursu Uprave dvora 1934. za Novi dvor, posle čega mu je kralj Aleksandar Karađorđević poverio izgradnju rezidencije za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreju. Nakon ubistva kralja Aleksandra u Marselju iste godine, projekat započetog objekta je prerađen, da bi se od njega napravio Beli dvor. Maloletni kralj Petar Drugi je postao novi gospodar Kraljevskog Dvora, a o završetku započete zgrade starao se njegov rođak, knez-namesnik Pavle, koji se sa svojom porodicom uselio, po završetku gradnje, u očekivanju kraljevog punoletstva. Beli dvor je izrađen u neoklasičnom stilu, u periodu od 1934. do 1937. Nalazi se u okviru kompleksa sa Kraljevskim dvorom na Dedinju. Knez Pavle mu je 1936. poverio i restauraciju dvorca Brdo kod Kranja u Sloveniji.

Detalje o prodaji Vile Teokarovića u Paraćinu možete da pogledate OVDE.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još