Opština Grocka oplemenjena sadnicama ružičastog bagrema u okviru kampanje "Zelena Srbija"

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Opštinom Grocka i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Grockoj u okviru projekta "Zelena Srbija". Sadnja se realizovala na dve lokacije u Opštini Grocka, na prostoru ispred Osnovne škole "Ilija Garašanin" i Centra za kulturu Grocka.

Događaju su prisustvovali: Zorica Atić, direktorka i glavna i odgovorna urednica Centra za kulturu Grocka i Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Zorica Atić, direktorka i glavna i odgovorna urednica Centra za kulturu Grocka, istakla je da smo se okupili u Grockoj, staroj varoši kraj Dunava, jednim božanstvenim povodom, kako bismo u okviru projekta "Zelena Srbija" zasadili stabla ružičastog bagrema.

- Drvored je zasađen duž prilaza Osnovnoj školi "Ilija Garašanin" i crkvi Svete Trojice, a na samom ulazu u Gročansku čaršiju - čuvenu ambijentalnu celinu od velikog značaja za našu zemlju. Sadnice su zasađene duž magistralnog Smederevskog puta, nekadašnjeg Carigradskog druma, pa će mnogi Beograđani, Gročani, ali i stanovnici širom Srbije koji ovuda budu prolazili uživati u lepoti i hladu ovoga bagrema. Inače, Grocka je poznata kao "zelena" i "voćna", pošto je čuveni voćarski kraj, samim tim Grocka predstavlja svojevrsna "zelena pluća Beograda" koja su sada bogatija za ove divne sadnice - napomenula je Zorica Atić.

Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, izrazio je svoje zadovoljstvo što se sadnja realizovala ispred osnovne škole u Grockoj, jer na taj način i našu decu učimo koliko je važno zasaditi drvo i čuvati prirodu.

- Pošumljavanjem i obnavljanjem šumskih ekosistema na najjednostaniji i najefikasniji način doprinosimo borbi protiv klimatski promena. Pitanje ekologije odnosno zaštite životne sredine jedno je od najvažnijih pitanja današnjice, stoga Direktorat kao društveno odgovorna institucija već treću godinu zaredom učestvuje u organizaciji sadnje drveća u različitim gradovima i opštinama Srbije. Kampanjom "Zelena Srbija" doprinosimo podizanju ekološke svesti građana i umanjenju efekta klimatskih promena. Ugledajući se na ekološke vrednosti i ciljeve Evropske unije želimo da doprinesemo razvoju boljeg i kvalitetnijeg društva kao i očuvanju prirodne sredine koja nas okružuje - istakao je Ivanović.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, institucionalni pokrovitelja kampanje "Zelena Srbija", u saradnji sa kompanijom Eurobank Direktna i Javnim preduzećem "Vojvodinašume", tokom 2022. godine realizovao je kampanju u Kraljevu, Valjevu, Divčibarama, Zlatiboru, Beogradu, Pećincima, Gornjem Milanovcu, Beloj Crkvi i Senti, a sve u cilju podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije i zaštita životne sredine. Opština Grocka je trideseta opština po redu koja se priključila projektu.

Foto: Tadija Zlatković

Pogledajte još