Izložbom u Beogradu završen projekat "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet"

Izložba pod nazivom "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" deo je istoimene uspešne kampanje u organizaciji udruženja Centar za lokalnu demokratiju, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications.

Kampanju godinama unazad podržavaju i ambasade stranih država u Beogradu, koje su za potrebe projekta poslale predloge osoba sa invaliditetom iz svojih zemalja, čije biografije i fotografije su posetioci mogli pogledati na panoima i tokom 2022. godine.

Kampanja ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Na izložbi su predstavljene fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta, sa ciljem da predstavimo one ljude koji se tokom čitavog života suočavaju sa stigmom i predrasudama zbog svojih različitosti, a uprkos tome su uspeli da postignu velike uspehe u svojim profesijama i životu.

U Beogradu, 30.12. 2022. godine izložbu je otvorila Milena Rebić, diplomirani psiholog.

- Osobe sa invaliditetom susreću se sa raznim preprekama u životu. Kada to kažem, mislim na prepreke u svakodnevnom životu i možda najvažnije psihosocijalne prepreke. Psihosocijalne prepreke navodim kao najvažnije, jer se one najteže menjaju i predstavljaju osnovu na kojoj se grade sve ostale prepreke. To su zapravo pogrešni stavovi i predrasude koje nastaju kao posledica neznanja i nedostatka informacija.

Milena Rebić je zaključila da se na uklanjanju ovih predrasuda mora raditi, a upravo svojim primerima osobe sa invaliditetom te predrasude i ruše. Mi smo im samo saveznici u toj značajnoj borbi.

Tokom 2022. godine izložba je gostovala u pet opština širom Srbije, a ideja organizatora je svakako da se sa kampanjom nastavi i naredne godine.

Foto: Mladen Sekulić

Pogledajte još