LEPOTA IZ PRIRODE: Pet namirnica idealne su za negu kože

Neki od proizvoda za negu kože koje svakodnevno koristite, mogu sadržati štetne sastojke, veštačke boje, mirise, konzervanse... Hemijske opcije možete zameniti - u korist prirodnih sastojaka za negu kože.

Hemikalije koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima mogu biti štetne tokom čitavog njihovog "životnog ciklusa" - od apsorbovanja štetnih sastojaka u kožu, preko načina na koji se proizvode pa do metoda njihovog odlaganja. Dobra vest je da postoji mnogo proizvoda za prirodnu negu lepote i zdravlja kože, a većina njih nije skupa i nešto od toga već imate u kuhinji. Navodimo samo neke od mogućnosti.

Kokosovo ulje - jedan od najsvestranijih sastojaka koji se koristi za lepu i zdravu kožu jača osnovno epidermalno tkivo, uklanja mrtve ćelije kože i štiti nas od opekotina od sunca.

Ovo ulje takođe ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i antioksidativna svojstva.

Istraživanja čak pokazuju da može da pomogne u borbi protiv određenih hroničnih kožnih bolesti koje karakterišu defekti u funkciji epidermalne barijere i kožne upale, uključujući atopijski dermatitis. Takođe, ubrzava zarastanje rana.

Kokosovim uljem možete čistiti kožu i skidati šminku.

Med - jedan od najboljih prirodnih izvora hranljivih materija, enzima, vitamina i kiselina koje jačaju kožu. Med hidrira kožu, ubrzava zarastanje rana, ima antiseptička svojstva, može da pomogne u lečenju osipa i smanjenju vidljivosti ožiljaka.

Kao antimikrobno sredstvo, med je posebno pogodan kao prirodni lek za rane i opekotine. Takođe je uključen u tretmane koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija, peruti, pelenskog dermatitisa, psorijaze i još mnogo toga.

Med je takođe odličan domaći prirodni proizvod za negu kože koja ima akne a može se koristiti na svim tipovima kože.

Morska so - puna je minerala i hranljivih materija, kao što su magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum, koje apsorbuje iz morske vode u kojoj je proizvedena. Mnogi od ovih minerala su isti oni koji se nalaze u našim ćelijama kože iu našim telima, zbog čega prava morska so može pomoći u zaštiti i obnavljanju kože.

Koristite morsku so kao piling u kombinaciji sa kokosovim ili bademovim uljem i medom.

So ima antiinflamatorna svojstva koja umiruju kožu, uklanja mrtve ćelije kože i sprečava iritacije, uravnotežava proizvodnju masti u koži i pomaže joj da zadrži optimalni nivo vlage.

Bademovo ulje - ima brojna antiinflamatorna, antivirusna, antibakterijska i antiseptička svojstva, pa nije čudno što je skoro obavezan sastojak u velikom brou preparata za negu kože, kose, tela...

Odličan je kao sastojak seruma za lice, ili „noseće" ulje eteričnim uljima uz koje prirodno možete tretirati osip na koži, akne ili suvoću.

Avokado - idealan prirodni satojak za negu suve kože. Kao ultra-hidratantno masno voće, prednosti avokada uključuju obezbeđivanje zdravih masnih kiselina plus vitamine A, D i E koji mogu dobro da prodru u kožu i neguju je dubinski.

Ovo voće pomaže u smirivanju kože usled opekotina od sunca i može povećati proizvodnju kolagena i lečiti staračke pege. Takođe pomaže u smanjenju upala kože kada se primenjuje lokalno, a isto dejstvo ima i kada se jede.

Za borbu protiv starenja, isprobajte ga u domaćim maskama za lice, u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima poput jogurta, meda, organskih ulja...

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još